چگونه در مصاحبه شغلی بدرخشیم؟
آیا همیشه در مصاحبههای شغلی اضطراب و استرس دارید؟ بسیاری از افراد نیز این طور هستند و باید به این موضوع اشاره کرد که هر چه بیشتر به شغلی که میخواهید، اهمیت دهید و ترس استخدام نشدن داشته باشید، استرس بیشتری در طول مصاحبه خواهید داشت. اگر تا به حال مصاحبه نداده باشید، قطعا به میزان استرس شما افزوده خواهد شد؛ اما اگر از روشهایی که در ادامه گفته میشود پیروی کنید، اعتماد به نفس خود را تقویت کنید و به راحتی به سوالات پاسخ دهید، شانس بیشتری برای موفقیت و درخشیدن شما در مصاحبه شغلی وجود خواهد داشت؛ چون این نکات کوچک هستند که تفاوت بزرگی میان شما و دیگر شرکتکنندگان به وجود میآورند و یک اشتباه کوچک نیز میتواند به از دست رفتن یک فرصت شغلی منجر شود. در ادامه نکاتی درباره نحوه موفقیت در مصاحبه شغلی ارائه شده است. این تکنیکها و اصول اولیه را به ذهن بسپارید تا بهترین نتیجه را کسب کنید.
نکات به سه دسته پیش از مصاحبه، در حین مصاحبه و پس از مصاحبه طبقهبندی میشود که توجه به هر یک از آنها راهی برای درخشیدن در مصاحبه شغلی است.
نکات پیش از مصاحبه شغلی
۱٫ تحقیقات لازم را انجام دهید
همیشه قبل از اینکه به مصاحبه شغلی بروید، درباره شرکت و فعالیتهای آن تحقیق کنید. آیا این موضوع شرمآور نیست که در مصاحبه قبول شوید اما نخواهید در آنجا کار کنید؟ حداقل اطلاعات مربوط به شرکت و شغل مورد نظر را بررسی کنید و برای دریافت آخرین اخبار مربوط به آن شرکت در گوگل جستجو کنید.
اطلاعات مهم برای بررسی شامل رضایت شغلی و مالی کارکنان، نحوه رفتار شرکت با کارمندان و جدیدترین پروژههایی است که به آنان سپرده میشود.
به دنبال اطلاعاتی باشید که به وفق دادن شما با شغل و شرایط جدید کمک کند. برای مثال با کارمندان سابق یا فعلی در ارتباط باشید و با آنها صحبت کنید و سوالهای مهم را از آنها بپرسید. اگر این امکان را نداشتید و دسترسی به کارمندان شرکت برایتان دشوار بود، آگهی استخدام را مرور کنید و فهرستی از دستاوردهای آینده برای خود تهیه کنید. این موارد نکاتی کلیدی در طول مصاحبه شما خواهد بود.
۲٫ قبل از مصاحبه مطالبی را آماده کنید
یکی از بخشهای مصاحبه شغلی موفقیتآمیز توانایی عرضه تجربیات و مهارتها در ارتباط با شغل است و یک روش عالی برای انجام این کار تعریف داستان یا ارائه مطالبی در این زمینه است.
این گونه تعریفات شما را درگیر صحبت میکند، شخصیتتان را به طرف مقابل نشان میدهد و مهارت ارتباطی خوبی نیز به شمار میرود.
توضیحات موجود در آگهی مصاحبه در کنار تحقیقاتتان، شما را متوجه این میکند که کدام مهارتهای خاص به کارفرما ارزش میدهد. با این حساب، تجربیات مفید که به بهترین شکل صلاحیت شما را نشان میدهد را تعریف کنید.
۳٫ از قبل سوالاتی در مورد شرکت و شغل مربوطه در ذهنتان داشته باشید
یکی از بخشهای همیشگی مصاحبه این است که در پایان پرسشگر از شما میپرسد که سوالی ندارید و شما نیز به سادگی میگویید: «نه!»؛ و همین میتواند بر علیه شما باشد.
داشتن سوالات مفید علاقه شما نسبت به شغل مورد نظر را نشان میدهد و پرسشگر را متوجه این موضوع میکند که قطعا هدفی برای خود دارید و برای آن سخت تلاش میکنید. فهرستی از سوالاتی که میخواهید بپرسید را تهیه کنید. همچنین میتوانید در طول مصاحبه به لیست سوالات خود مراجعه کنید.
۴٫ به نحوه پوشش خود توجه بیشتری کنید
در حالی که تجربه و مهارت شما یکی از عوامل موفقیت در مصاحبه شغلی است اما باید حتما به نحوه پوشش و لباس خود نیز توجه داشته باشید. یک سطح بالاتر از شغل مورد نظر خود لباس بپوشید. البته این سخن به معنی کت و شلوار گران قیمت نیست – بلکه لباس شما باید بسیار تمیز، مناسب و رسمی به نظر برسد. در کل، لباسی را انتخاب کنید که در طول مصاحبه به شما احساس راحتی و آرامش دهد.
چیزی که قرار است بپوشید را از شب قبل آماده کنید تا در آخرین لحظات از عجله کردن در امان باشید. لباسهای خود را اتو کنید و مطمئن باشید که بسیار آراسته و تمیز است.
۵٫ آنچه مورد نیاز است را با خود به همراه داشته باشید
اگرچه رزومه خود را به شرکت ارسال کردهاید، اما نسخههای کاغذی برای خود و پرسشگر به همراه داشته باشید. همچنین به همراه داشتن لیست سوابق کاری نیز ایده خوبی است. اینها باید به طور جداگانهای ارائه شود نه روی رزومه. برای اثبات مهارتها و دستاوردهای خود نمونه کار ارائه دهید. جمعآوری آنها علاوه بر اینکه ایجاد اعتماد به نفس و یادآوری خاطرات خودتان میشود، اعتبار شما در مصاحبه را افزایش میدهد و صحبت کردن را برایتان راحتتر خواهد کرد.
۶٫ به زمان احترام بگذارید
سعی کنید ۱۰-۱۵ دقیقه زودتر از زمان مقرر در محل حاضر شوید. خیلی زود رسیدن میتواند کارفرما را سردرگم کند و وضعیت ناخوشایندی را ایجاد کند. از طرف دیگر، دیر رسیدن نیز در ابتدای مصاحبه تاثیری بدی خواهد گذاشت و ممکن است شانس شما برای دستیابی به آن شغل را از بین ببرد.
هنگامی که مصاحبهای را ترتیب میدهید، آدرس را دقیق بپرسید. اگر در پیدا کردن آدرس به مشکل خوردید، در اولین نشانه مشکل با تلفن فرد تماس بگیرید. این رفتار خوب و احترام شما به وقت کارفرما را نشان میدهد و در صورت لزوم فرصتی دوباره برای شما لحاظ خواهند کرد.
نکاتی در حین مصاحبه شغلی
۱٫ در همان پنج دقیقه اول موفقیت کسب کنید
برخی مطالعات نشان میدهند که پرسشگرها در همان پنج دقیقه اول چیزی را که میخواهند درباره فرد مقابل خود متوجه میشوند – و سپس دقایق باقی مانده صرف تایید افکار خود میکنند! حال به نظر شما بهتر است چه کاری را در این پنج دقیقه انجام دهید؟ با انرژی و اشتیاق وارد شوید. به این نکته توجه کنید که فرد پرسشگر ممکن است صدها نفر را در روز ببیند، پس بهتر است با انرژی هر چه تمام تر صحبت را آغاز کنید.
در ابتدا با یک نظر مثبت، صحبت را آغاز کنید؛ مثلا بگویید: « من واقعا منتظر این جلسه بودم.» (بهتر است به جای کلمه مصاحبه از کلمات جلسه یا دیدار استفاده کنید).
۲٫ همیشه مثبت فکر کنید
مکالمهای مثبت برای داشتن مصاحبه شغلی مناسب مهم است. کارفرمایان نمیخواهند بهانهها یا احساسات بد شما درباره یک تجربه بد را بشنوند.
اگر ناگهان دچار افت شدید یا احساس ضعف کردید، به صورت تدافعی رفتار نکنید. در عوض، بر واقعیتها تمرکز کنید تا آنچه را که از تجربه یاد گرفتید، تایید کنید. کمتر درباره مشکلات شغلی صحبت کنید زیرا دوباره مشکل آفرین خواهد شد.
۳٫ به زبان بدن خود توجه کنید
چیزی که با زبان نمیگویید و از خود نشان میدهید هم در مصاحبههای شغلی مهم است. درک و به حداکثر رساندن امور غیرشفاهی مانند لبخند، تماس با چشم، تکان دادن دست، طرز نشستن و ایستادن به موفقیت در مصاحبه کمک میکند.
۴٫ خودتان باشید
به صورت روشن و مشتاقانه در مورد تجربیات و مهارتهای خود صحبت کنید. باید به موفقیتهای خود افتخار کنید. حرفهای رفتار کنید اما اجازه دهید تا شخصیت شما بدرخشد. کارفرمایان اغلب اینگونه افراد را استخدام میکنند. از توقفهای کوتاه در میان صحبت نترسید. ممکن است بعضی اوقات برای تدوین جواب به چند ثانیه زمان نیاز داشته باشید و این چیز غیرمعمولی نیست.
۵٫ به مصاحبهای که در آن حضور دارید رسمیت دهید
وقتی صحبتهای دو طرف انجام گرفت و مصاحبه به اتمام رسید، از پرسشگر برای صرف زمان تشکر کنید و به او خسته نباشید بگویید. همچنین از او بپرسید که برای اعلام نتایج چه مدت باید صبر کنید و همان طور با انرژی از اتاق مصاحبه خارج شوید.
نکات پس از مصاحبه شغلی
۱٫ اطلاعات مهم را مورد توجه قرار دهید
پس از مصاحبه، در اسرع وقت اسامی و عناوین، برداشتهای خود، سوالات باقیمانده و اطلاعات اضافی را در کاغذی بنویسید. اگر در انتهای مصاحبه قول ارسال چیزی را به کارفرما دادهاید، آن کار را سریعا انجام دهید. این فرایند به شما کمک میکند تا رضایت کارفرما را جلب کنید!
۲٫ ارسال یادداشتی برای تشکر
بعد از هر مصاحبه یک یادداشت به منظور تشکر بنویسید. بسته به ترجیحات شرکت و کارفرما این یادداشت را در کاغذ بنویسید یا آنها را از طریق ایمیل برای شرکت ارسال کنید. میتوانید در متن این یادداشت از اتفاقاتی که در حین مصاحبه اتفاق افتاده یا سوالاتی که مطرح شده یاد کنید. نوشتهای برای تشکر بهتر از یک تشکر شفاهی است و باید حداکثر تا ۴۸ ساعت بعد برای شرکت ارسال شود.
تنها یک بیستم از افرادی که مصاحبه میدهند به فکر انجام این کار هستند؛ بنابراین انجام این کار میتواند تفاوتی میان شما و سایر کاندیدها ایجاد کند.
۳٫ تسلیم نشوید
اما گاهی ممکن است با اینکه به تمام نکات توجه کردید و از نظر خودتان مصاحبه قابل قبولی را ارائه دهید، در مصاحبه رد شوید؛ اما هیچوقت نباید تسلیم شوید. میتوانید متنی را برای شرکت ایمیل کنید و اطلاع دهید که آیا امکان مصاحبه دوباره وجود دارد یا خیر؛ که البته بستگی به شرایط و همینطور شرکت مورد نظر دارد؛ اما حتی اگر باز هم شکست خوردید نباید ناامید شوید؛ چون میتوانید باز هم در مصاحبههای شغلی دیگر شرکت کنید.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید