معرفی شرکت پیکسار
استودیو انیمیشن پیکسار از سال ۲۰۰۶ به یکی از زیرمجموعههای شرکت دیزنی در آمده است و از آن زمان مالکیت آن به طور کامل به این شرکت تعلق دارد. شرکت پیکسار در اواخر قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم به عنوان شرکتی برای ساخت انیمیشنهای کامپیوتری تاسیس شد. پیکسار تاکنون انیمیشنهای بلند زیادی ساخته است که در سطح جهانی به موفقیت تجاری بالایی دست یافتهاند. این انیمیشنها نه تنها به خاطر نوآوریهای تصویریشان بلکه به دلیل داستان گویی احساسی و هوشمندانه نیز بسیار تحسین شدهاند. دفتر مرکزی شرکت پیکسار در حال حاضر در امرویل، کالیفرنیا قرار دارد.
شرکت پیکسار به طور ویژه به دلیل ساخت فیلمهای بلند انیمیشنی با استفاده از نرم افزار گرافیکی خود، رندرمن، معروف است. رندرمن نرم افزاری فوق پیشرفته برای برنامه نویسی و تصویرسازی سه بعدی کامپیوتری است که در محیطی به نام لوکسو جی آر. اجرا میشود. لوکسو جی آر. نام شخصیتی به شکل چراغ مطالعه و برگرفته از یکی از انیمیشنهای کوتاه پیکسار در سال ۱۹۸۶ است که به عنوان نماد شرکت پیکسار نیز شناخته میشود.
شرکت پیکسار در دههی ۱۹۷۰ در موسسهی علم و تکنولوژی نیویورک (NYIT) تاسیس شد، جایی که مهندسان کامپیوتری مانند اد کتمول مشغول به توسعهی شاخه گرافیک کامپیوتری بودند. در سال ۱۹۷۹ کتمول توسط شرکت لوکاس فیلم، شرکتی در کالیفرنیا که به جرج لوکاس فیلم ساز تعلق داشت، استخدام شد تا رهبری بخش تازه تاسیس گرافیک کامپیوتری این شرکت را به عهده بگیرد. تعداد زیادی از همکاران کتمول در NYIT نیز او را دنبال کردند و در همین بخش مشغول به کار شدند.
این گروه برای بهبود گرافیک کامپیوتری کامپیوتر تصویر پیکسار را ساختند. توانایی فوقالعاده بالای این کامپیوتر در ساخت تصاویر رنگی سه بعدی با کیفیت بالا کاربردهای زیادی ورای صنعت فیلم سازی برای آن ایجاد کرد. نام پیکسار برگرفته از زبان اسپانیایی به معنی «ساخت تصویر» است. در سال ۱۹۸۴ شرکت لوکاس فیلم جان لاستر که پیش از این به عنوان انیماتور در دیزنی کار میکرد را استخدام کرد. جان لاستر با استفاده از ابزارهای شرکت شروع به ساخت فیلمهایی با انیمیشن کامپیوتری کرد.
لوکاس در تلاش بود تا شرکتش را سادهتر کند. از این رو، بخش کامپیوتر در سال ۱۹۸۶ به عنوان کسب و کاری مستقل مشغول به کار شد و سهام آن در کنترل موسس اپل، استیو جابز که سپس ریاست شرکت کامپیوتری نکست را به عهده گرفت در آمد. کتمول مدیر عامل این شرکت جدید که پیکسار نام گرفته بود شد و جابز نقش رئیس مجمع سهامداران را به عهده گرفت.
در ابتدا، جابز تاکید داشت که تلاشهای پیکسار باید روی ساخت کامپیوترهای تصویر پیکسار و نرم افزارهای پیشرفتهی گرافیک کامپیوتری باشند؛ اما سوددهی شرکت پیکسار کند بود و در سال ۱۹۹۰ پیکسار بخش سخت افزاری خود را فروخت و در همان سال از سان رافائل در کالیفرنیا به پوینت ریچموند نقل مکان کرد.
در این میان، انیمیشنهایی که توسط لاستر با استفاده از نرم افزارهای فوق پیشرفتهی شرکت ساخته شده بودند به موفقیتهای زیادی دست یافتند که یکی از آنها مربوط به فیلم تین توی (۱۹۸۸) بود که موفق به دستیابی به جایزه آکادمی شده بود. در سال ۱۹۸۹ پیکسار شروع به ساخت انیمیشنهایی برای تبلیغات تلویزیونی با استفاده از گرافیک کامپیوتری کرد و در دو سال بعد با دیزنی برای توسعه، ساخت و عرضهی سه فیلم انیمیشن کامل قرارداد بست.
شرکت پیکسار که تصمیم گرفته بود روی بخش جدیدی از تواناییهایش تمرکز کند، چند سال بعد را به ساخت انیمیشن داستان اسباب بازی اختصاص داد. این انیمیشن در سال ۱۹۹۵ در سینماها به نمایش درآمد و اولین فیلم کاملی بود که کاملا به کمک کامپیوتر ساخته شده بود. این فیلم خانوادگی که به نحوی طنز زندگی خصوصی اسباب بازیها را به نمایش میگذاشت توجه بسیاری از منتقدان و مخاطبان را به خود جلب کرد و جایزهی آکادمی برای موفقیت ویژه را برای کارگردانش، لاستر، به ارمغان آورد.
در سال ۱۹۹۵ استیو جابز نقش فعالتری در شرکت پیکسار به دست آورد و به مقام مدیرعاملی رسید. (کتمول به عنوان مدیر اجرایی ارشد در شرکت باقی ماند.) یک هفته پس از پخش داستان اسباب بازی، پیکسار برای اولین بار سهام خود را برای عموم عرضه کرد. در سال ۱۹۹۷، استودیوی پیکسار که سود قابل توجهی از فروش فیلم و کالاهای وابسته به آن کسب کرده بود، برای همکاری با دیزنی وارد مذاکره شد.
در حالی که پیکسار در حال توسعهی خود بود (پیکسار در سال ۲۰۰۰ به محل کنونیاش، امرویل منتقل شد) دیگر فیلمهای برجستهی این شرکت مانند زندگی یک حشره (۱۹۹۸)، داستان اسباب بازی ۲ (۱۹۹۹)، در جستوجوی نمو (۲۰۰۳) و شگفت انگیزان (۲۰۰۴) نیز موفقیتهای درخشانی برای آن کسب کردند.
در سال ۲۰۰۶، در حالی که قرارداد دیزنی در حال به پایان رسیدن بود، جایز پیکسار را به قیمت ۷٫۴ میلیارد دلار به شرکت بزرگتر فروخت. دیزنی هر سهم پیکسار را به ۲٫۳ سهم دیزنی تبدیل کرد و همین امر باعث شد جابز در آن زمان به بزرگترین سهامدار دیزنی تبدیل شود. کتمول به عنوان رئیس هر دو شرکت استودیو انیمیشن والت دیزنی و استودیو انیمیشن پیکسار در آمد در حالی که لاستر به عنوان مدیر ارشد خلاق منصوب شد.
البته او در سال ۲۰۱۸ به دلیل اتهام به سو رفتار جنسی شرکت را ترک کرد. دیگر محصولات پیکسار از آن زمان تاکنون وال.ای (۲۰۰۸)، شجاع (۲۰۱۲)، دانشگاه هیولاها (۲۰۱۳) که ادامهی انیمیشنی از همین شرکت به نام شرکت هیولاها است (۲۰۰۱)، پشت و رو (۲۰۱۵)، در جستوجو دوری (۲۰۱۶) که ادامهی انیمیشن در جستوجوی نمو است، کوکو (۲۰۱۷)، شگفت انگیزان ۲ (۲۰۱۸) و داستان اسباب بازی (۲۰۱۹) هستند.
در حالی که بعضی از اولین انیماتورهای شرکت پیکسار، مانند جان لاستر قبل از کار برای این شرکت در ساخت انیمیشنهای طراحی شده با دست تجربه داشتند، تعدادی از آنها نیز تا حدودی با انیمیشنهای کامپیوتری آشنا بودند یا به تازگی از دانشگاه فارغ التحصیل شده بودند. تعداد زیادی از انیماتورهایی که در بخش انیمیشن سازی پیکسار مشغول به کار هستند زمانی که پیکسار در حال ساخت انیمیشنهایی مانند زندگی یک حشره (۱۹۹۸)، شرکت هیولاها (۲۰۰۱) و در جست و جوی نمو (۲۰۰۳) بود استخدام شدند.
داستان اسباب بازی اولین فیلم کامل پیکسار بود که به عنوان اولین انیمیشن تمام کامپیوتری به موفقیت چشمگیری دست پیدا کرد. در آن زمان بیشتر شرکتهای انیمیشن سازی در لس آنجلس متمرکز بودند، در حالی که دفتر اصلی پیکسار در ۵۶۰ کیلومتری شمال خلیج سان فرانسیسکو قرار گرفته است. همینطور، در آن زمان اغلب فیلمهای انیمیشنی با دست کشیده میشدند.
از آن جایی که تعداد انیماتورهایی که حاضر شوند به همراه خانواده هایشان به محلی در شمال منتقل شوند و به جای انیمیشن سنتی مشغول به کار روی انیمیشن کامپیوتری شوند بسیار کم بود، کارمندانی که پیکسار در آن زمان استخدام کرد یا به تازگی از دانشگاه فارغ التحصیل شده بودند یا تجربه ی کار روی انیمیشنهای طولانی را نداشتند. پیکسار برای کسانی که با انیمیشن های سنتی آشنا بودند نرم افزار ماریونت را طراحی کرد تا این افراد با کمترین میزان آموزش با ساخت انیمیشن کامپیوتری آشنا شوند.
لاستر در مصاحبه ای در شبکه ی PBS گفت فیلمهای پیکسار همان رویه پیشرفت شخصی را دنبال می کنند که خود شرکت نیز به آن پایبند است: یک شخصیت با کمک دوستان یا خانواده اش به یک ماجراجویی در دنیای واقعی پا می گذارد و یاد میگیرد که قدردان کمکهای دوستان و خانواده اش باشد. لاستر گفت، همهی داستانهای پیکسار در مورد رشد شخصیت اصلی و تغییرات شخصیتی او هستند.
جدیدترین فیلم پیکسار رو به جلو (۲۰۲۰) نام دارد. تاکنون همهی فیلمهای پیکسار پس از نمایش در سینما حداقل به رتبهی A- دست یافتهاند که نشاندهندهی توجه مثبت مخاطبان به آثار این شرکت است. پیکسار تعداد زیادی فیلم کوتاه نیز تولید کرده است. تا تاریخ جولای ۲۰۱۹ فیلمهای بلند پیکسار حدود ۱۴ میلیارد دلار در سطح جهانی برای این شرکت درآمد کسب کردهاند. هر فیلم به طور تقریبی درآمدی حدود ۶۸۰ میلیون دلار داشته است. داستان اسباب بازی ۳، در جستوجوی دوری، شگفت انگیزان ۲ و داستان اسباب بازی ۴ در میان ۵۰ فیلم پرفروش تاریخ سینما قرار دارند. در واقع شگفت انگیزان ۲ سومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای جهان است و فروشی در حدود ۱٫۲ میلیارد دلار داشته است.
این استودیو تاکنون ۲۰ جایزهی آکادمی، ۸ جایزهی گلدن گلوب و ۱۱ جایزهی گرمی را از آن خود کرده است. بسیاری از فیلمهای پیکسار تاکنون نامزد جایزهی آکادمی بهترین فیلم انیمیشن شدهاند. برندگان این جایزه از سال ۲۰۰۱ تا کنون فیلمهای در جستوجوی نمو، شگفت انگیزان، موش سرآشپز، وال.ای، بالا، داستان اسباب بازی ۳، شجاع، پشت و رو، کوکو و داستان اسباب بازی ۴ بودند و سه فیلمی که نامزد این جایزه شدند اما موفق به دستیابی به آن نشدند، شرکت هیولاها، ماشینها و شگفت انگیزان ۲ هستند. علاوه بر این بالا و داستان اسباب بازی ۳ دومین و سومین فیلمهای انیمیشنی هستند که توانستهاند نامزد جایزهی آکادمی بهترین فیلم شوند. (اولین فیلم انیمیشنی که نامزد این جایزه شد زشت و زیبا (۱۹۹۱) ساختهی شرکت دیزنی است.)
منبع: britannica.com
دیدگاهتان را بنویسید