مهارت پرسشگری کوچ در جلسات کوچینگ
یکی از مهارتهای مهم یک کوچ، مهارت پرسشگری است. در واقع یک کوچ باید بتواند هوشمندانه سوالاتی را در راستای هدف موردنظر، مطرح کند و به نوعی هنر طرح سوال داشته باشد. سوال پرسیدن به معنای مطرح کردن هر سوالی که به ذهن میرسد نیست و کوچ باید بتواند با سوالاتی صحیح، طوفانی ذهنی ایجاد کرده و ایدههای کوچی را از این طریق دریافت کند. همچنین با مهارت پرسشگری است که کوچ میتواند خود را به کوچی نزدیکتر کند. با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد مسئله مهارت پرسشگری کوچ در جلسات کوچینگ و اهمیت آن صحبت کنیم:
منظور از مهارت پرسشگری چیست؟
مهارت پرسشگری یا پرسیدن سوالات صحیح در کوچینگ در واقع هنر و توانایی پرسیدن سوالاتی مناسب توسط کوچ از کوچی است. مهارت پرسشگری یا همان هنر پرسشهای کوچینگی این امکان را به کوچ خواهد داد تا مسئله کوچی را بهتر درک کرده و یک گوش شنوا و فعال برای شنیدن صحبتهای مراجع داشته باشد. همچنین با این مهارت میتوان به صورت استراتژیک، مدیریت جلسات کوچینگ را به دست گرفت.
مشاهده بیشتر: تقویت مهارت سخنوری با کوچینگ
مهارت پرسشگری سبب میشود کوچ به اطلاعات عمیق و دقیقی از مراجع دست پیدا کند. با این اطلاعات حاصل از پرسشها، کوچ میتواند پرقدرت روی نیازها، آرزوها، مهارتها و محدودیتهای کوچی متمرکز شود و اقدام به طراحی و اجرای بهترین و منعطفترین برنامه کوچینگ نماید. در واقع میتوان به طور خلاصه گفت مهارت پرسشگری یکی از مهمترین و اساسیترین مهارتهای کوچینگ است که یک کوچ برای رسیدن به هدف باید به بهترین شکل از آن استفاده کند.
هدف از پرسشگری در جلسات کوچینگ چیست؟
همانطور که گفته شد پرسشگری در کوچینگ مسئلهای بسیار مهم است و در برگیرنده اهداف مهمی میباشد که در ادامه با هم به بررسی مهمترین اهداف پرسشگری در فرایند کوچینگ میپردازیم:
شناخت اهداف کوچی
کوچ با مطرح کردن پرسشهایی دقیق میتواند به خوبی اهداف کلی و مشخص کوچی را تشخیص دهد. در واقع کوچ با این اطلاعات قادر به برنامهریزی صحیح در جهت رسیدن به اهداف مراجع است.
درک عمیق کوچی
یکی از اهداف مهم پرسشگری، رسیدن به یک درک عمیق از فرد مراجع است. به نوعی کوچ میتواند به واسطه طرح پرسشهایی مناسب، از تمامی جوانب شخصیت مراجع مطلع شده و نیازها، مشکلات و آرزوهای را مشخص میکند.
ایجاد رابطهای صمیمانه و موثر
به کمک جادوی پرسشها میتوان رابطهای موثر را با مراجع برقرار نمود و شرایط را به گونهای مدیریت کرد که کوچی بتواند در جوی صمیمانه با کوچ برای حل مشکل خود و رسیدن به اهداف موردنظر همکاری لازم را داشته باشد.
مشاهده بیشتر: رابطه صمیمانه در جلسات کوچینگ
تعیین نقاط قوت و ضعف در کوچی
پرسشهای مناسب همچنین میتوانند راهی موثر برای شناسایی نقاط قوت و ضعف مراجع باشند. با اطلاعات به دست آمده از سوالات، کوچ میتواند بر روی نقاط قوت مراجع متمرکز شده و از طریق این نقاط قوت به اهداف خود برسد. همچنین این امکان را خواهد داشت تا به مراجع برای بهبود نقاط ضعف کمک کند.
بهبود مهارتها و تواناییها
طرح پرسشها فرصتی بسیار مناسب برای تشخیص و ارزیابی مهارت ها، توانایی ها و دانش مراجع است.
انواع پرسشها در جلسات کوچینگ
مهارت پرسشگری هوشمندانه یک کوچ زمانی مشخص میشود که بداند در هر موقعیتی باید از چه نوع پرسشی استفاده کند تا بیشترین تاثیرگذاری را داشته و به نتیجه دلخواه دست پیدا کند. انواع مختلف پرسشها در جلسات کوچینگ به شرح زیر هستند:
پرسشهای باز
این دسته از سوالات به گونهای است که کوچی را به صحبت کردن تشویق میکنند و میتوان به کمک آنها به اطلاعات لازم رسید. این سوالات زمانی بهترین نتیجه را خواهند داشت که مکالمه، آزادانه است. اغلب پرسشهای باز با کلمات پرسشی زیر آغاز میشوند:
- چرا
- چه چیزی
- کجا
- چگونه
- کدام یک
پرسشهای کاوشی
این قبیل از پرسشها برای شفاف سازی مطالبی که از پیش گفته شده اند یا برای رسیده به اطلاعات بیشتر در مورد آن به کار برده میشوند. این پرسش ها معمولاً به ایجاد روابط کمک میکنند اما باید در مطرح کردن این دسته از سوالات محتاط عمل نمود چرا که استفاده بیش از حد یا نابجا از این پرسش ها باعث میشود کوچی حالتی تدافعی به خود بگیرد و احساس کند در حال بازجویی است. لذا حتماً در مطرح کردن این پرسش ها اطمینان پیدا کنید که از علائم کلامی و غیرکلامی خنثی یا حمایت کنندهای استفاده میکنید.
پرسشهای کاوشی به منظور کشف جزئیات نادیده گرفته شده با بی اهمیت تلقی شده به کار برده میشوند.
پرسش های جهت دار
این پرسشهای جهت دار است که مهارت پرسشگری یک کوچ در جلسات کوچینگ را نشان میدهد. در بیان این پرسشها نیز باید احتیاط زیادی به خرج داد. چرا که لزوماً این سوالات، پاسخی مشخص دارند و این موضوع مغایر با اخلاق کوچینگ است. این پرسش ها زمانی مفید خواهند بود که به واسطه آنها کوچ بتواند به پاسخ خود رسیده یا از آنها برای تاثیرگذاری بر تفکر افراد استفاده کند.
مشاهده بیشتر: تفاوت تنبلی و اهمال کاری در چیست؟
کوچ در طول جلسات کوچینگ، باید مطمئن شود که به صورت ناخودآگاه، سوالات او از نوع جهتدار نباشد.
پرسش های بسته
این سوالات نیز باید با مهارت بالایی مطرح شوند. زیرا بسیار مهم است که این سوالات چه زمانی پرسیده میشوند. این پرسش ها معمولاً جواب یک کلمهای داشته و از نوع بله و خیر هستند. استفاده از این سوالات نباید زیاد مطرح شود چرا که ممکن است کوچی از این مکالمه حس ناهنجاری و یک طرفه بودن پیدا کند. بهتر است حدالامکان در جلسات کوچینگ از این نوع پرسشها خودداری شود چرا که ممکن است بر روی رابطه و همدلی اثر مخربی داشته باشند.
پرسشهای بازتابنده
این قبیل پرسشها معمولاً به منظور بررسی و روشن کردن درک کوچ مورداستفاده قرار میگیرند. این پرسشها در ارتباط با صحبت های کوچ و کوچی با استفاده از کلمات دقیق خود هستند و در واقع این امکان را به دو طرف خواهد داد تا به کشف کامل دانش خود در مورد یک موقعیت بپردازند. همچنین کوچی در پی این سوالات فرصتی به دست خواهد آورد تا در آن موقعیت خاص و بدون شرح رویداد، به بیان احساسات خود بپردازد.
پرسشهای بازتابنده یا انعکاسی در واقع به گونهای هستند که مانع از بیان تفسیر یا قضاوت در مورد دلیل احساس کوچی خواهند شد.
پرسش های فرضی
با سوالات فرضی کوچ میتواند به بررسی چگونگی عملکرد کوچی یا نظرات او در مورد یک وضعیت احتمالی بپردازد. این دسته از سوالات باعث میشود در رابطه با ایدهها یا رویکردهای جدید برای یک مسئله تفکر و گفتگو شود.
پرسشهای تفسیری
یکی از بهترین ابزارها به منظور بررسی درک کوچ از گفته های کوچی و نشان دادن مهارت پرسشگری یک کوچ استفاده صحیح از پرسش های تفسیری است. این پرسش ها در واقع به تفسیر صحبت های کوچی میپردازند و نشان میدهند که کوچ به خوبی متوجه صحبت های کوچی است و با دقت کامل گوش میکند.
حرف آخر
یکی از مهارت های بسیار حیاتی در کوچینگ، پرسشگری است که با استفاده از این مهارت، کوچها قادر هستند که با مراجعین ارتباطی عمیق و موثر برقرار نموده و به درک کاملی از نیازها، محدودیت ها و اهداف کوچی برسند. این مهارتها فضای امن و بازی را برای مراجعین ایجاد میکنند تا با صداقت بیشتری با خود و اهدافی که داشته رو به رو شوند.
از طرفی این اصول پرسشگری است که باعث شده کوچ ها بتوانند با طرح سوالات مناسب و موثر، مراجعین را در مورد مسائل مختلف به تفکر و تامل وادارند. از این رو هر کوچ حرفه ای میتواند با رعایت اصول پرسشگری و استفاده مناسب از پرسش های مختلف، مراجعین را به تصمیم گیری آگاهانه دعوت نماید و این امکان را برای افراد به وجود آورده تا بهبود شخصی و رشد حرفهای را تجربه کنند.
دیدگاهتان را بنویسید