مسئولیت پذیری چیست و چگونه آن را به زندگی خود بیاوریم؟
در دنیای امروز، ویژگی های شخصیتی پایدار از مهم ترین عواملی است که نوع ذهنیت افراد را در مورد ما تعیین خواهد نمود. در این بین مسئولیت پذیری یکی از ویژگی های شخصیتی مهم است که همه افراد تاکنون زیاد نام آن را شنیده اند اما تعداد کمتری وجود دارند که در مورد این که مسئولیت پذیری چیست و چه اصولی دارد اطلاعات چندانی داشته باشد و این موضوع باعث شده حتی افرادی که دوست دارند فردی مسئولیت پذیر و با وجهه ای مطلوب در اجتماع دیده شوند نیز به دلیل عدم آگاهی در رابطه با اصول مسئولیت پذیری به مشکل بربخورند.
در این مطلب بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت که مسئولیت پذیری چییست و چگونه آن را به زندگی خود بیاوریم؟
مفهوم مسئولیت پذیری چیست؟
همه افراد به نوعی دوست دارند در هر گروهی به عنوان فردی مطمئن و مسئولیت پذیر شناخته شوند و دیگران برای انجام نقش های بزرگ و مهم روی آن ها حساب باز کنند. اما این موضوع کاملاً به فرد بستگی خواهد داشت که چه عملکردی را از خود نشان دهد.
این مطلب را بخوانید: چگونه تفکر نقاد داشته باشیم؟
این که روابط خوبی داشته باشیم و نقش های بزرگی به عهده ما گذاشته شود، احساس رضایت درونی بی نظیری را نیز به ما بخشیده که به طور مستقیم در افزایش حس رضایت ما از زندگی نیز نقش خواهد داشت. این موضوع باعث شده که ما به طور ناخودآگاه در ظاهر نشان دهیم که فردی قابل اطمینان برای انجام نقش های بزرگ هستیم.
به طور کلی می توان در تعریف مسئولیت پذیری این گونه گفت که مسئولیت پذیری یک تعهد درونی است که از سوی فرد به منظور انجام تمامی فعالیت های محول شده به او، به یک گروه یا افرادی دیگر القا می شود.
انواع مسئولیت پذیری
مسئولیت پذیری دارای دسته بندی های مختلفی است که هر فردی دست کم در یکی از این دسته های مسئولیت پذیری قرار خواهد گرفت. از این رو با نگاهی دقیق به نقش خود بهتر می توان ارتباط موثری با جزئیات آن داشت. انواع مسئولیت پذیری عبارتند از:
مسئولیت پذیری اجتماعی
همه ما به عنوان عضوی از جامعه باید نسبت به رعایت برخی قوانین متعهد باشیم. در مسئولیت پذیری اجتماعی شما در هر نقشی که داشته، مسئول کار خود هستید تا آن را به نحو احسن انجام دهید. برای مثال به عنوان ساکن یک شهر باید نسبت به حفظ آثار تاریخی و مکان های دیدنی آن احساس مسئولیت داشته و به خوبی از آن ها به نوبه خود مراقبت نموده تا در بهترین وضعیت خود حفظ شوند. در اجتماع هر فرد در هر جایگاهی که قرار داشته باید مسئولیت های خود را در آن نقش به خوبی پذیرا باشد.
اطلاعات بیشتر: چگونه در طول روز وقت کم نیاریم؟
مسئولیت پذیری شغلی
هر فردی به منظور تامین نیازهای مادی زندگی خود نیاز دارد که نقشی در قالب شغل داشته باشد. هر شغلی دارای قوانین خاص خود است و هنگامی که این نقش را انتخاب می کنید باید تمامی بایدها و نبایدهای آن را نیز پذیرفته و نسبت به رعایت آن ها در تلاش باشید.
آگاهی از این قوانین شغلی این امکان را به فرد خواهد داد تا با رعایت آن ها، به خوبی در قالب یک فرد مسئولیت پذیر ظاهر شود. به عنوان نمونه کارکنان در هر شغلی دارای ساعت کاری خاصی هستند و باید طبق قوانین تعیین شده در زمان مشخصی ورود و خروج داشته باشند.
مسئولیت پذیری کارکنان سازمان
هر شغلی به طور مستقیم یا غیرمستقیم با نهاد یا سازمان خاصی در ارتباط است. تعهد هر یک از کارکنان به نوعی در روند کاری سازمان موثر است. هر چه افراد در جایگاه کارمند و نیروی کار یک شرکت، مسئولیت پذیی بیشتری داشته باشند قطعاً شرکت روند پیشرفت بهتر و مثبت تری را در پیش خواهد گرفت و مزایای آن شامل کارکنان نیز خواهد شد.
مسئولیت پذیری تیمی
همه ما به نوعی عضوی از یک گروه یا تیم کوچک هستیم. برای مثال خانواده یک تیم است که بسته به نوع و اندازه آن، هر شخصی، در آن مسئولیت های متفاوتی دارد. این روزها مهارت انجام کار تیمی یکی از مهارت های بسیار مهم برای هر فردی به شمار می آید. در یک گروه افراد مختلفی در مقابل شما قرار دارند که هر یک بی شک دارای شخصیت و طیف فکری بسیار متفاوتی از شما هستند.
در قدم اول باید فعالیت خود را در گروه آغاز نموده و بعد از آن رفته رفته برای رسیدن به نقشی پررنگ و موثر تلاش کنید. به منظور رسیدن به این مهم شما باید مسئولیت پذیر باشید و تمامی کارها را در نظر بگیرید.
ویژگی های یک فرد مسئولیت پذیر
یکی از گام های موثر برای تبدیل شدن به فردی مسئولیت پذیر، آگاهی از ویژگی های یک فرد مسئولیت پذیر و تلاش برای تقویت این ویژگی ها در خود است. برخی از مهم ترین ویژگی های افراد مسئولیت پذیر به شرح زیر است:
- دارای هدف و برنامه منظم
- برخورداری از دقت کافی بر روی زمان و زمان بندی
- عدم پذیرش نقش ها و کارهای غیرقابل انجام
- تسلط کافی بر روی عواطف و احساسات در بخش های مختلف کار
- عدم گله گذاری از اوضاع و حرکت در مسیر
- داشتن سازگاری و انعطاف در بخش های مختلف کار
مزایای مسئولیت پذیری برای افراد
به طور کلی افراد مسئولیت پذیر می توانند از مزایایی که این ویژگی شخصیتی برای آن ها به ارمغان می آورد بهره ببرند. برخی از مزایای مسئولیت پذیری عبارتند از:
- عدم سرگردانی در مقابله با مشکلات
- حل مشکلات با صبر و حوصله به دلیل پذیرش دگرگونی های زندگی
- هماهنگی بیشتر با محیط و اطرافیان
- بلوغ فکری و شکوفایی استعدادها
- دستیابی به قابلیت انجام به موقع و اصولی کارها
- رسیدن به اعتماد به نفس بالا
- درک و پذیرش شکست ها و تلاش برای جبران آن ها
چطور مسئولیت پذیری را به زندگی خود بیاوریم؟
همانطور که گفته شد مسئولیت پذیری یکی از خصوصیات فردی است که باعث شده به فردی قابل اعتماد و موفق تبدیل شویم. به منظور پرورش خصوصیات مسئولیت پذیری در خود، ۱۰ نکته ساده وجود داشته که با اطلاع از آن ها می توان تقریباً نیمی از راه تبدیل به فردی مسئولیت پذیر را طی نمود. با تلاش برای رعایت همین نکات ساده خیلی زود خواهید دید که به فردی جدید تبدیل شده و حس مسئولیت پذیری در شما تقویت شده است:
- در صورت پذیرش وظیفه ای، حتماً آن را انجام دهید.
- ثابت قدم باشید و از مسیر و هدف خود منحرف نشوید.
- برای کارهای خود به دنبال مقصر نباشید و کارهای خود را بپذیرید.
- مدام لب به شکایت و بهانه جویی باز نکنید.
- صداقت داشته باشید و اشتباهات خود را قبول کنید.
- مسئولیت های خود را اولویت بندی و مدیریت کنید.
- سعی کنید فردی مطمئن و امن برای دیگران باشید.
- با عقل خود تصمیم بگیرید.
- از به تعویق انداختن کارها خودداری کنید.
- خود را به خوبی در انجام صحیح وظایف نشان دهید.
کلام پایانی
در این مطلب به این موضوع پرداخته شد که مسئولیت پذیری چیست و چطور می توان به فردی مسئولیت پذیر و قابل اطمینان تبدیل شد. همه ما دوست داریم از نگاه افراد دیگر، فردی صادق، مطمئن و امن دیده شویم اما برای رسیدن به چنین شخصیتی باید تلاش کنیم و خود را به فردی مسئولیت پذیر تبدیل کنیم.
مشاهده بیشتر: همه چیز در مورد خود پذیرشی
همه ما در زندگی دارای نقش های مختلفی هستیم که می توان برای رسیدن به ویژگی مسئولیت پذیری و تقویت آن در خود، همین نقش ها را رفته رفته بهتر انجام داد و آدم مطمئن تری برای دیگران و همچنین خود بود. بی شک حس رضایت درونی که بعد از مسئولیت پذیری به سراغ می خواهد آمد یکی از لذت بخش ترین حس ها خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید