ترس از قضاوت دیگران بزرگترین مانع در مسیر موفقیت
زندگی اجتماعی با همه خوبی هایی که دارد چالش هایی را هم ایجاد می کند. قضاوت کردن هم یکی از دغدغه های جدی و گاه ناخوشایند در زندگی است. آدم ها همیشه یکدیگر را قضاوت می کنند بنابراین حتی اگر نخواهیم هم مورد قضاوت واقع می شویم.
این قضاوت های نا به جا و گاه بیرحمانه منجر به حساسیت های شدید و ترس از قضاوت دیگران می شود. ترس از مورد قضاوت قرار گرفتن موجب آسیب شدید به روح و روان شده و زندگی و آینده فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
قضاوت چیست و چرا قضاوت می شویم؟
هر گونه طرز تلقی دیگران نسبت به ما نوعی قضاوت است. قضاوت کردن ریشه در باورهای ذهنی دارد و هر کس با توجه به ذهنیات خود دیگران را مورد قضاوت قرار می دهد. این امر اصلا ربطی به توانمندی ها و یا کاستی ها ندارد. همانطور که واکنش افراد در مورد موضوعات مختلف یکسان نیست، نگرش افراد و طرز فکر افراد هم تفاوت دارد. به هر حال هر چقدر هم که تلاش کنید باز هم مورد قضاوت های کوبنده دیگران قرار می گیرید.
باورهای ذهنی افراد از دوران کودکی شکل گرفته و عملکرد امروز را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین ترتیب عادت به قضاوت کردن از همان دوران کودکی با ما همراه بوده است. گاهی ترس از قضاوت دیگران یک مانع بزرگ در کسب موفقیت افراد می شود. وقتی قصد انجام کار جدیدی را داشته باشید همیشه با قضاوت روبرو می شوید.
برای مثال اگر همه مردان خانواده در چند نسل گذشته کارمند بوده اند، تمایل شما به کسب و کار اینترنتی با قضاوت ناخوشایندی روبرو می شود. اساسا مغز انسان یاد گرفته وقایع جدید، ابداعات، کارهای خلاقانه و حرکت های غیر متعارف را مورد قضاوت قرار دهد. در واقع قضاوت کردن یک امر طبیعی در طول زندگی است. حتی اگر هیچ کاری هم انجام ندهید باز هم مورد قضاوت دیگران قرار می گیرید.
- آیا از سخنرانی در جمع هراس دارید؟
- آیا نمی توانید هیچ کاری را شروع کنید؟
- آیا نگران طرز فکر دیگران هستید؟
چرا از قضاوت دیگران می ترسیم؟
ترس از قضاوت دیگران یک باور محدود کننده ذهنی است که خودمان برای خودمان می سازیم. در واقع با این ترس سعی داریم خود را در استانداردهای دیگری قرار دهیم. ریشه ترس از قضاوت نداشتن اعتماد به نفس است. افرادی که اعتماد به نفس خوبی ندارند نمی توانند به طور مستقل تصمیم بگیرند.
این افراد همواره از قضاوت شدن و طرد شدگی واهمه دارند. یک تلاش دائمی برای راضی نگه داشتن دیگران، زجر آور است و باید یک جایی ریشه این ترس را خشکاند. افزایش اعتماد به نفس و دوست داشتن خود تنها راه رهایی از این ترس است.
راه های غلبه بر ترس از قضاوت دیگران
آیا برای تغییر طرز فکر دیگران، عملکرد خود را تغییر می دهید؟ آیا اهداف خود را برای مورد تایید قرار گرفتن رها می کنید؟ هر چقدر تلاش کنیم نمی توانیم طرز فکر دیگران را تغییر دهیم. دوستان، خانواده، همکلاسی ها، همکاران و …. همیشه یکدیگر را قضاوت می کنند.
-
هدف داشته باشید
اگر بدانید چه می خواهید و روی این خواسته تمرکز کنید، طرز فکر دیگران برایتان بی اهمیت می شود. بپذیرید که خواسته های هر فرد با دیگری متفاوت است. برای یکی تحصیلات عالیه هدف نهایی است و برای دیگری یاد گرفتن حرفه ای جدید هدف است. هدف انگیزه و تمرکز را افزایش می دهد.
اکنون می دانید چه می خواهید و چندان روی خواسته های دیگران تمرکز نمی کنید. باور کنید نظر دیگران برای خودشان خوب است و شاید اصلا مناسب شخص شما نباشد. هیچکس به خوبی خود شما از خواسته های قلبی و توانایی هایتان مطلع نیست.
-
مهارت ها را ارتقا دهید
به جای ترس از قضاوت دیگران و تحت تاثیر قرار گرفتن، بپذیرید که هیچکس کامل نیست. همه آدم ها ایرادهایی دارند و کمال مطلق اصلا وجود ندارد. به جای نگرانی از آنچه دیگران می گویند روی توانایی های خود تمرکز کنید. ترس از قضاوت دیگران ناشی از ضعف و کاستی های فردی است. اگر لازم است با افزایش مهارت های فردی و بهبود فردی خود را ارتقا دهید. به این ترتیب احساس رضایت بیشتری دارید و دیگر نگران طرز فکر دیگران و اینکه در موردتان چه می گویند، نیستید.
-
بی تفاوت باشید
تلاش همیشگی برای متقاعد کردن دیگران همه انرژی را می گیرد. به جای اینکه سعی کنید رفتار و طرز فکر دیگران را تغییر دهید روی رفتار و عملکرد خودتان متمرکز شوید. حساسیت ها را کنار گذاشته و روی قضاوت های غیر منصفانه دیگران کلید نکنید.
اگر از قضاوت دیگران می ترسید پس اجازه تصمیم گیری در مورد آینده را برای دیگران صادر کرده اید. دیگران می توانند مسیر زندگی را طبق استانداردهای خودشان تغییر دهند. جالب است بدانید که در اغلب اوقات این ” دیگران” کذایی اصلا توجهی به ما ندارند و همه این اتفاقات زاییده باورهای ذهنی محدود کننده و منفی خودمان است!
-
حساس نباشید
آمارها نشان می دهد ترس از قضاوت دیگران در افراد حساس و زود رنج بیش از سایرین دیده می شود. برای رهایی از دغدغه دائمی لازم است تا فکر کردن را رها کنید. تمرین کنید که زیاد روی حرف، نگاه و رفتار دیگران فکر نکنید.
با یک مثال موضوع را روشن می کنم تصور کنید یک کنفرانس علمی را در دانشگاه به خوبی برگزار کرده اید. اگر فرد حساسی باشید و همه جزئیات را زیر نظر گرفته باشید، احتمالا تا دیر وقت، خواب به چشمانتان نمی آید. دائم در حال تجزیه تحلیل افراد حاضر در جلسه هستید.
- آیا دوستان تان در مورد اجرای کنفرانس چه نظری دارند؟
- آیا استاد شما را دست و پا چلفتی می داند؟
- چرا کسی که در نیمکت آخری نشسته بود، می خندید؟
- آیا حرکت دست هایم اضافی بود؟
برای اینکه لحظات ناب امروز را از دست ندهید روی همین لحظه تمرکز کنید و از فکر کردن در مورد چیزی که گذشته و چیزی که هنوز رخ نداده بپرهیزید. ترس از قضاوت دیگران محدودیت ایجاد می کند و قدرت مانور را از فرد می گیرد. به جای اینکه انرژی خود را صرف راضی کردن دیگران کنید به اهداف و خواسته های واقعی خود فکر کنید. عمر کوتاه است و هرگز نمی توان همگان را راضی نگه داشت. قضاوت همیشه بوده ولی هرگز دغدغه ای در زندگی افراد موفق ایجاد نکرده است.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی بود
متشکرم جناب علیزاده گرامی