تفاوت کوچ و مشاور چیست؟
خیلی از ما در برهه های خاصی از زندگی در رابطه با مشکلات شغلی، فردی و نیز روابط بین فرد در محیط خانه، محل کار و اجتماع نیاز به مشورت با یک فرد متخصص و مناسب داریم. برخلاف تصور خیلی از افراد برای هر یک از مشکلات موجود، نیاز است که به سراغ فردی متناسب با مشکل موردنظر رفته و تفاوت زیادی بین یک کوچ، مشاور و منتور وجود دارد. چرا که هر یک از این افراد در حوزه کاری خود قادر به ارائه خدمات دهی مناسبی هستند و نمیتوان از آنها انتظار داشت که در فیلدهای دیگر نیز حرفه ای باشند.
لذا بسیار مهم است که شما به خوبی یک کوچ و مشاور حرفه ای را از هم تشخیص داده و به سراغ فرد مناسب رفته و به این شکل به بهترین نحو مشکلات خود را حل کنید. از این رو ما در این مطلب قصد داشته به بررسی تفاوت های موجود بین کوچ و مشاور بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که تفاوت کوچ و مشاور چیست؟
منظور از کوچینگ و مشاوره چیست؟
کوچینگ و مشاوره در واقع دو حوزه متفاوت از هم هستند که هر دو به نحوی سعی داشته به رشد و ارتقاء افراد کمک کنند تا زندگی راحتتر و موفق تری را تجربه کنند. البته اگر چه این دو با هم اشتراکاتی دارند اما در نهایت هدف هر یک متفاوت از دیگری است و تمرکز هر یک بر روی دسته های مختلفی از چالش ها و مشکلات میباشد. برای درک هر چه بهتر تفاوت های بین یک کوچ و مشاور در ابتدا کمی به صورت مجزا با پروسه کوچینگ و مشاوره آشنا خواهیم شد:
کوچینگ چیست؟
کوچینگ را میتوان ابزاری برای خودسازی دانست که در آن یک کوچ به فرد در شناخت صحیح اهداف چالش ها و مشکلات کمک میکند. او همچنین بستر مناسبی فراهم نموده تا فرد نسبت به محیط و شرایط خود کاملاً آگاهی پیدا کند و جهت بهبودبخشی شرایط و توسعه فردی بهترین راهکارها را بیابد. به نوعی هدف کوچینگ، بهبود مهارت های مدیریت زمان، عزیت نفس، سخرانی در جمع، افزایش اعتماد به نفس، توانایی های رهبری و… میباشد. تمامی این مهارت ها به خوبی توسط کوچ، به افراد آموزش داده میشود.
اصول اخلاقی در کوچینگ چگونه است؟
مشاوره چیست؟
مشاور در واقع فردی با مهارت لازم برای ارائه مشورت تخصصی در زمینه های مختلف شغلی و تخصصی است. در واقع افراد برای حل مشکلات و چالش های مقابل خود از دانش و تخصص یک مشاور کمک میگیرند. در طی جلسات مشاوره، مشاور بهترین راهکار را به فرد ارائه خواهد داد و نیازی نیست خود فرد راهکار مناسب را انتخاب کند.
چه تفاوتی میان کوچ و مشاور وجود دارد؟
تا به این جا با پروسه کوچینگ و مشاوره آشنا شدیم و نسبت به ماهیت حرفه مشاور و نیز کوچ شناخت پیدا نمودیم. اکنون با هم از جوانب مختلف تفاوت هایی که بین کوچینگ و مشاوره وجود دارد را بررسی میکنیم:
۱٫ تفاوت کوچ و مشاور از نظر نوع برگزاری جلسات
یکی از تفاوت هایی که بین کوچینگ و مشاوره وجود داشته تعداد افراد در ارتباط با هم است. خیلی از اوقات نیاز است که کوچ برای تمامی افراد یک سازمان یا اداره، جلسات کوچینگ برگزار نماید اما وظیفه مربی کوچینگ این است که با یکی از اعضای سازمان، به صحبت پرداخته و روندی را برای توسعه فردی انتخاب کند. لذا جلسه کوچینگ گروهی و چند نفره نیست و برگزاری آن به صورت تک تک میباشد.
این در حالی است که اغلب، جلسات مشاوره گروهی برگزار شده و در هر جلسه مواردی مفید پیرامون تصمیمات و کارهای گروهی و جمعی به منظور پیشبرد سازمان، توسط مشاور بازگو میشود.
۲٫ تفاوت کوچ و مشاور از نظر نوع عملکرد
یک کوچ حرفه ای تمام تلاش خود را به کار گرفته تا از طریق تعیین هدف یا مسئولیت پذیری، توانایی فرد مراجع را بالا برده تا به خوبی از عهده حل مشکلات برآید، قدرت تصمیم گیری او افزایش پیدا کند و در زمان مواجهه با مسائل مختلف به بهترین شکل عمل کند. حال آن که مشاور مستقیماً از طریق آموزش های لازم و نیز تمرینات مشترک، اقدام به ارائه راهکارهایی برای حل مشکلات فرد در حوزه های مختلف در محیط کار خواهد نمود. در واقع در کوچینگ برای حل مشکل راه حل ارائه نمیشود اما مشاور مستقیماً وارد عمل شده و راهکار پیدا میکند. همچنین در مشاوره، کاری جهت افزایش توانایی های فردی صورت نمیگیرد.
۳٫ تفاوت کوچ و مشاور از نظر نقطه تمرکز
نقطه تمرکز از دیگر موارد تفاوت میان این دو میباشد. معمولاً تمرکز کوچینگ بر روی توسعه فردی است. در واقع کوچ کلیه راهکارها را برای آن که فرد در نهایت به بهترین تصمیم گیری برسد ارائه خواهد داد. از این رو فرد توانسته با تصمیم گیری صحیح، بهترین جایگاه را پیدا نموده، مسیر مناسب خود را یافته و در زندگی شغلی و فردی خود رضایت خاطر بیشتری پیدا کند. این راهکارها و آموزش ها تمامی جوانب زندگی فرد را تحت تاثیر قرار خواهند داد.
اما مشاور به طور معمول تمرکز خود را روی یک مشکل خاص گذاشته و مبتنی بر داده، تلاش خواهد نمود.
۴٫ تفاوت کوچ و مشاور از نظر تخصص
تخصص یک مربی در کوچینگ و یک مشاور در زمینه مشاوره، متفاوت از هم میباشد. یک کوچ در زمینه توسعه مهارتهای فردی نظیر بهبود مهارت تصمیم گیری، افزایش ارتباطات و سازماندهی کارها تخصص دارد. ولی یک مشاور نیاز است که در حوزه های مختلفی چون حسابداری، حقوقی، برنامه ریزی یا مدیریت دارای تخصصی مشخص باشد و به این صورت به خوبی به فرد راهکار نشان داده و به او کمک کند. به این منظور اغلب، مشاور از مدرک تحصیلی یا گواهینامه خاصی برخوردار است.
۵٫ تفاوت کوچ و مشاور از نظر نوع تغییر
یک مربی در حوزه کوچینگ قادر است در رفتار، نحوه تصمیم گیری، مدیریت زمان و نیز ارتباطات فرد تغییراتی ایجاد کند. اما یک مشاور در یک سازمان و در حوزهای مشخص به فرد یا افراد، آموزش و مشاوره تخصصی ارائه میدهد. از این رو یک کوچ نیاز به خصوصی سازی آموزش های خود نسبت به هر فرد و نیازها و نقاط ضعف و قدرت او خواهد داشت. اما مشاور به راحتی میتواند برای دست های از افراد در یک سازمان یا حتی سازمان های متفاوت، از یک نوع مشاوره استفاده کند.
۶٫ تفاوت مشاور و کوچ از نظر مدت زمان
مدت زمانی که دوره آموزشی و مشاوره به طول می انجامد نیز از دیگر مواردی است که سبب تفاوت جلسات کوچینگ و مشاوره از هم شده است. معمولاً در دوره های کوچینگ، باید جلسات تا زمانی ادامه پیدا نموده که به طور کامل مشکل فرد حل شود. حتی در وسط دوره در صورتی که فرد احساس راحتی نداشته باشد به راحتی این امکان برای او وجود داشته تا در حوزه کوچینگ به سراغ متخصص دیگری برود.
تنظیم جلسات کوچینگ کاملاً براساس نیاز و نظر مراجعه کننده خواهد بود. زیرا فرد باید طبق پیشرفت و میزان تمرینات انجام شده تنظیم جلسه بعدی را درخواست نماید. اما زمان اتمام مشاوره به زمان تکمیل آموزش ها در زمینه ای خاص بستگی دارد. همچنین این مشاور است که زمان و تعداد جلسات را تعیین خواهد نمود.
۷٫ تفاوت کوچ و مشاور از نظر تعهد
در جلسات کوچینگ، این تعهد مراجع است که میزان پیشرفت و موفقیت را تعیین میکند. زیرا تنها زمانی که خود فرد بخواهد می توان بهبودی، توسعه و تغییرات فردی را در او ایجاد نمود. در این بین کوچ تنها قادر به آماده سازی ذهن فرد به منظور ایجاد تغییرات و توسعه فردی است.
اما در جلسات مشاوره، مشاور باید نسبت به یادگیری و بهبودی افراد در حوزه ای خاص متعهد باشد. به نوعی این مشاور است که در نقش اجراکننده ظاهر شده و بایستی در زمینه ای خاص، نکات مهمی را به مراجع عنوان کند. مراجع نیز بایستی از مشاور حمایت و نکات بیان شده توسط او را رعایت کند.
حرف آخر
در این مطلب به طور کامل و از جوانب مختلف، تفاوت های کوچ و مشاور موردبررسی قرار گرفت. حال شما میتوانید با آگاهی کامل بسته به مشکل خود، از راهنمایی های یک مشاور یا کوچ کمک بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید