اصول اخلاقی در کوچینگ
تاکنون موسسات و مراکز بین المللی معتبر متعددی در دنیا به مبحث کوچینگ و مشخصه های یک کوچ حرفه ای پرداخته اند. در نهایت لیستی توسط این مراکز در زمینه شایستگی ها و توانمندی های یک کوچ ارائه شده است که به کمک این لیست میتوان به راحتی تشخیص داده که کدام کوچ حرفه ای و کاربلد است.
ویژگی های مختلفی در این لیست ها آورده شده اند اما در تمامی این لیست ها اصول اخلاقی در کوچینگ جزو اصول ثابت و مهم میباشد. از این رو با توجه به اهمیت این اصل، قصد داشته در این مطلب بیشتر به این موضوع پرداخته و با هم دستاوردهایی که این ویژگی برای طرفین به ارمغان خواهد آورد را بررسی کنیم، پس با ما همراه باشید:
اصول اخلاقی در کوچینگ کدام اند؟
اخلاق یکی از مباحث فوق العاده پیچیده است و خیلی از اوقات نمی توان به طور قطعی مشخص کرد که کدام کار درست و کدام یک غلط است. این موضوع سبب شده خیلی از اوقات بر سر دوراهی خوب و بد قرار گرفته و برای آن ها چالش های اخلاقی ایجاد شود. در چنین شرایطی شناخت برخی موارد ساده و برخی دیگر دشوار خواهد بود. لذا مواردی که از آنها تحت عنوان اصول اخلاقی کوچینگ یاد میشود کاملاً ساده هستند و نمیتوان به صورت جامع و کامل به این مقوله پرداخت.
مطلب ویژگی های کوچ موفق و حرفه ای چیست؟ را بخوانید
با توجه به توضیحات مطرح شده در رابطه با اصول اخلاقی، برخی از موارد در زمان کوچینگ حائز اهمیت هستند و نیاز است که به آنها توجهی ویژه داشت. این موارد حتماً باید توسط افرادی که قصد داشته به صورت حرفه ای به کوچینگ بپردازند جدی گرفته شوند.
۱٫ صداقت
صداقت اولین مورد در اصول اخلاقی کوچینگ است که از اهمیت بسیاری نیز برخوردار می باشد. در قدم اول یک مربی باید کاملاً صادق و به دور از دروغ، پنهان کاری و مکر باشد. احتمال داشته طرفان مقابل، فرد یا سازمانی باشند که به شکل مستقیم یا غیرمستقیم با فعالیت کوچینگ ارتباط دارند. بایستی در تمامی بخش ها صداقت در نظر گرفته شده و رعایت آن از الزامات دانسته شود. برای نمونه بسیار مهم است که رزومه به صورت کاملاً صحیح و شفاف ارائه شود.
۲٫ محرمانگی
محرمانگی یکی دیگر از مواردی است که افراد استفاده کننده از کوچینگ به آن نیاز خواهند داشت. به نوعی بایستی به منظور رشد و توسعه افراد یا سازمان موردنظر، فضایی ایمن و مطلوب ایجاد شود. افراد بعد از جلسه کوچ باید این اطمینان را داشته باشند که صحبت های مطرح شده در طی جلسه به هیج عنوان به بیرون درز پیدا نمیکند. متاسفانه خیلی از افراد برای آن که حرفه ای بودن خود را نشان دهند بخش هایی از جلسه کوچینگ را جهت بازاریابی به دیگران نشان خواهند داد. اما این کار، عملی فوق العاده غیراخلاقی و غیرحرفه ای است. افراد بایستی پیش از انتشار حتماً از طرف مقابل اجازه گرفته و رضایت او را جلب کند. در یک کوچینگ حرفه ای هیچ سندی خارج نخواهد شد. همچنین در صورتی که فردی قصد خروج این اسناد به بیرون و آسیب رساندن به منافع طرفین را داشته باشد بایستی کوچ ها از طریق مراجع قانونی این موضوع را پیگیری نمایند. حتی یادداشت برداری نیز باید در جلسه کوچینگ با اجازه ذی نفع انجام شود.
۳٫ تضاد منافع
سومین اصل از سری اصول اخلاقی کوچینگ را میتوان تضاد منافع دانست. این موضوع در زمینه های مختلفی دیده میشود. برای مثال برخی اوقات مراجع بعد از پرداخت هزینه جلسات، به دلایل مختلفی از ادامه جلسات منصرف میشود اما کوچ نسبت به برگزاری جلسات اصرار میورزد. گاهی ممکن است افراد نیازمند خدمات دیگری چون مشاوره، آموزش و… باشند اما کوچ از ارجاع این افراد خودداری میکند. همچنین در برخی مواقع کوچ با مراجع ارتباط دیگری داشته و این ارتباط به کوچینگ آسیب میزند اما کوچ از مطرح کردن این موضوع و توقف جلسات خودداری میکند. در تمامی این مثال ها تضاد منافع صورت گرفته و کوچ مرتکب کاری غیراخلاقی شده است.
۴٫ برابری
براساس اصل برابری و نیز برابری سیستمی هیچ یک از افراد، نسبت به دیگری برتری نخواهند داشت. در پروسه کوچینگ، تمامی افراد، به دور از تفکرات نژادپرستانه و نیز بحث زشتی و زیبایی و… با هم برابر هستند. حتی کوچ نیز هیچ برتری بر کوچی نخواهد داشت و این موضوع باید در تمامی جلسات کوچ رعایت شود. رعایت برابری باعث شده که مراجع در جلسات احساس امنیت داشته باشند و راحت صحبت کنند.
حتی این احتمال وجود داشته که در برخی جلسات کوچینگ افرادی مختلفی اعم از مدیر، کارمند و… حضور داشته باشند که جایگاه کاری متفاوتی با هم دارند. لازم به ذکر است که این افراد نیز در یک جلسه کوچینگ با هم کاملاً برابر خواهند بود.
۵٫ علم کافی
افراد برای آن که بتوانند در جلسات کوچینگ حضور موثری داشته و به صورت صحیح و اصولی، طرف مقابل را راهنمایی کنند بایستی از دانش و اطلاعات کافی برخوردار باشند. خیلی از افراد متاسفانه بدون داشتن دانشی مفید و صرفاً با روشهایی اقدام به برگزاری جلسات کوچینگ خواهند نمود و از مراجع هزینه قابل توجهی برای این جلسات میگیرند. این کار که باعث هدر رفتن وقت و سرمایه افراد شده و به شدت به آنها آسیب زننده است یک عمل غیراخلاقی به شمار میرود. معمولاً راهکارهایی که توسط این افراد ارائه شده غیراصولی هستند و باعث شده موقعیت کاری افراد به خطر بیفتد.
چرا رعایت اصول حرفه ای در کوچینگ مهم است؟
در هر کاری با رعایت اصول می توان به موفقیت دست پیدا نمود. در کوچینگ نیز مهمترین چیزی که باید به آن پرداخته شود رشد و توسعه فرد کوچی است. این رشد شامل موفقیت در زمینه کسب و کار یا هر موضوع دیگری میشود. با رعایت اصول اخلاقی میتوان در کنار دیگر اصول به دستاوردهای متعدد دیگری رسید. از مهمترین دستاوردهای اصول اخلاقی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
۱٫ سبب افزایش عزت نفس میشود
از طریق رعایت اصول اخلاقی کوچینگ میتوان به افراد شرکت کننده در جلسات کوچینگ کمک نمود تا عزت نفس بیشتری داشته باشند. عزت نفس از ویژگی هایی است که میتوان از راه درست و اصولی، آن را ایجاد نمود و افراد به خوبی میتوانند آن را دریافت کنند. این موضوع کاملاً با نوع برخورد کوچ با مراجع در ارتباط است.
۲٫ اعتماد به نفس را بیشتر میکند
افراد هنگامی که در جلسات بتوانند با اعتماد بیشتری پای توصیه ها و راهنمایی های کوچ بنشینند استفاده بهتری از آنها خواهند داشت و در اجرای سریع آنها نیز موفق تر عمل میکنند. با رعایت اصول اخلاقی است که این اعتماد در افراد شکل خواهد گرفت. از طریق انجام صحیح اقدامات میتوان به افراد کمک نمود تا اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند.
۳٫ موجب تکریم مخاطب خواهد شد
تکریم مخاطب از دیگر دستاوردهای مهم رعایت اصول اخلاقی در کوچینگ محسوب میشود. این تکریم کمک نموده تا مخاطب رشد کرده و به پروسه کوچینگ اعتماد بیشتری پیدا کند.
۴٫ زمینه ساز شناسایی پیش فرضها میشود
وقتی که کوچ بتواند به خوبی اصول اخلاقی را رعایت کند پیش فرض های مخاطب نیز خود را نشان خواهند داد. از این رو بعد از آن، کوچ توانسته با معرفی پیش فرض های مراجع، سبب تغییر باورهای مراجع شده و به شکل دیگری جلسات کوچینگ را پیش ببرد.
حرف آخر
در این مطلب با هم با اصول اخلاقی در کوچینگ آشنا شدیم و اهمیت آن را مورد بررسی قرار دادیم. شناخت این اصول و پایبندی به آنها موجب خواهد شد یک کوچ، در کار خود حرفه ای تر عمل کند و از طرفی شناخت آنها سبب شده یک کوچی، راحتتر بتواند برای موفقیت خود یک کوچ حرفه ای را بیابد.
دیدگاهتان را بنویسید