استرس شغلی و راه های مقابله با آن
1397/08/13
ارسال شده توسط افسانه رجب پور
2.64k بازدید
استرس در محل کار پدیده ای رایج و ناخوشایند است که در نتیجه شرایط سخت کاری رخ می دهد. استرس شغلی در همه سمت ها از مدیر گرفته تا کارمندان ساده، دیده می شود. طبیعت انسان در رویارویی با موارد غیر قابل کنترل به صورت ناخواسته تحت فشار روانی قرار می گیرد. استرس شغلی دلیل اصلی بسیاری از بیماری های جسمی و روحی است که می بایست به نحو شایسته ای کنترل شود. با توجه به مدت زمانی که فرد در محیط کاری تحت استرس قرار دارد، علائمی در وی ظاهر می شود که عبارتند از: افسردگی، بی خوابی، غیبت از کار، عصبانیت، اضطراب، سردرد و میگرن، مشکلات گوارشی و سوء هاضمه، مشکلات قلبی، کمر درد و گردن درد.
دلایل استرس شغلی چیست؟
- استرس ناشی از ناامنی شغلی: تحولات درون سازمانی، نقل و انتقالات کارمندان، ادغام شرکت ها، قراردادهای پاره وقت، کنترل های شدید همگی احساس عدم امنیت شغلی را ایجاد می کنند. بسیاری از کارکنان نمی دانند تحولات چه تاثیری در استخدام آنان دارد.
- تکنولوژی های پیشرفته: بدون تردید بهره گیری از تکنولوژی های روز دنیا و فناوری های هوشمند منجر به افزایش کارایی در یک سازمان می شود. از طرفی همین کامپیوتر، گوشی های هوشمند، دستگاه های فاکس و … عاملی در ایجاد استرس در فضای کاری است.
- افزایش مسئولیت: حجم کاری زیاد، ساعات کار طولانی، کارهای نیمه تمام، پروژه های در دست اقدام و عوامل بسیاری وجود دارند که استرس شغلی را به همراه دارند. افزایش مسئولیت و ارجاع کارهای بیش از حد به فرد، استرس زا است. همیشه کارهای زیادی وجود دارند که شاید به موقع انجام نشوند و این تنش موجب آسیب روحی و جسمی می شود.
- شرایط بد کاری: سر و صدای زیاد، نداشتن حریم خصوصی، فضای کاری نامناسب و حتی مبلمان اداری غیر استاندارد از عواملی هستند که استرس شغلی را افزایش می دهند. بسیاری از مشکلات جسمی و روحی مربوط به شرایط بد کاری و عدم حمایت مدیران از کارکنان در رسیدن به شرایط مطلوب است.
کنترل استرس شغلی
- آموزش منابع انسانی و بالا بردن توان علمی و تجربی کارکنان بهترین راه برای کسب جایگاه بهتر در سازمان و ایجاد احساس امنیت شغلی است. کارمندانی که توانایی بیشتری دارند کمتر تحت تاثیر تغییرات درون سازمانی قرار گرفته و جایگاه شغلی مناسب تری دارند. تلاش برای یادگیری راه های مقابله با استرس در زندگی منجر به تصمیم گیری بهتر و کنترل بحران شغلی می شود
- مثبت اندیشی: رها کردن افکار منفی و بهبود خلق و خوی فرد تاثیر مثبت در بهبود روحیه و سازگاری با تحولات درون سازمان دارد. افرادی که به لحاظ فردی شخصیت قوی تری دارند کنترل بیشتری در محیط های استرس زای کاری نشان می دهند.
- آماده سازی ذهنی: با همه تلاش هایی که انجام می شود همیشه احتمال بروز حوادث غیر مترقبه وجود دارد. برای کنترل استرس شغلی باید آماده هر تحولی بود. کسانی که آمادگی روبرو شدن با تغییرات را دارند، چشم انداز روشنی از آینده داشته و بر اوضاع مسلط تر هستند.
- آموزش مدیریت زمان: مثبت اندیشی و ارزیابی مثبت شرایط یک ترفند عالی برای دوری از استرس شغلی است منوط به اینکه مدیریت زمان را فراموش نکنید. کمبود وقت همیشه استرس زا بوده و روی عملکرد فردی تاثیر منفی دارد.
دیدگاهتان را بنویسید