بازاریابی-عصبی-چیست؟
در این مقاله به بررسی سیستمی به نام بازاریابی عصبی خواهیم پرداخت
شاید تعدادی از شما در این باره به گوشتان خورده باشد ولی هنوز تعریف دقیقی از آن ندارید.در این مقاله سعی میکنیم مفهوم آن را به شما برسانیم
بازاریابی عصبی چیست؟
تعریف این سیستم را به سه بخش تقسیم می کنیم در ابتدا باید بگوییم که چیست و بعد آنکه چرا لازم است و سپس چند نکته در مورد نحوه استفاده از آن را خواهیم گفت.
بازاریابی عصبی چیست؟
این سیستم ترکیب بازاریابی و عصب شناسی را به شیوه علمی شامل می شود. و به کارکرد نحوه فعالیت مغز و بهره گیری از آن برای متقاعد سازی مشتریان در فروش محصول است.
البته منظور از محصول فقط اشیا نیست بلکه هر اقدامی برای قانع سازی طرف مقابل است حتی می تواند قانع کردن فرد برای انجام کاری مهم باشد.
هنوز در ایران بازاریابی عصبی آنطور که باید و شاید شناخته نشده است و جای کار بسیار دارد.
تعریف دستگاه FMRI
این دستگاه را دانشمندان علم بازاریابی عصبی در بررسی رفتار مغز مشتریان هنگام خرید کردن استفاده کرده اند برای اینکه بفهمند کدام قسمت مغز بیشترین درگیری را هنگام خرید دارد.
همانطور که در ادامه خواهیم گفت مغز انسان بطورکلی به سه دسته تقسیم می شود که هرکدام از این قسمت ها کارکرد های متفاوتی دارند اما یک قسمت مغز است که بیشترین تاثیر را روی خرید دارد و آن مغز قدیم(غریزی) است.
خیلی وقت ها شده که ازمشتریان خود سوالی در رابطه با محصولمان پرسیدیم که مثلا آیا این محصول را دوست داری بخری؟یا اصلا کلا آن را می پسندی؟
جواب او مثبت بوده است ولی در عمل چیز دیگری خریده است. بنابراین نیاز است با بخش های مختلف مغز آشنا بشویم تا ببینیم کدام قسمت مغز بیشتر درگیر است.
تفکیک مغز انسان در بازاریابی عصبی
به طور کل سه نوع مغز برای انسان ها در بازاریابی عصبی تعریف می شود
مغز قدیم-یا مغز غریزی انسان ها به عواملی همچون بقا،امنیت،ترس،لذت و درد انسان ها مربوط می شود و واکنش آن ناخواسته و بدون دخالت مغز های دیگر است.
فرض کنید در هنگام شب در فضای باز نشسته اید و دارید آسمان را تماشا می کنید ناگهان کسی بلند در گوشتان شما را صدا بزند .
در لحظه اول هر انسانی از خودش پاسخ ترس را بروز می دهد و از جا می پرد این یک واکنش طبیعی در هر انسانی است مگرینکه از قبل انتظار آن را داشته اید.
مغز میانی-یا مغز احساسی انسان هاست که بیشتر به مسائل احساسی انسان ها مربوط می شود
مثلا هنگامی که در یک کلاس نشسته اید و احساس خستگی می کنید مغز احساسی شما به صدا در آمده است و یا وقتی صحبت هایی که می شنوید برای شما جذاب نیستند به شدت روی مغز احساسی شما اثر گذار است
مغز منطقی-سومین بخش مغز مربوط به تحلیل و حساب و کتاب در مورد مسائل مختلف است. وقتی به مشکل یا مسئله پیچیده ای بر میخوریم این مغز منطقی ما است که وارد عمل می شود.
در آزمایشی در یکی از دانشگاه های معتبر آمریکا با استفاده از دستگاه FMRI رویکرد خرید مشتریان بررسی شد
مشاهده شد عملکرد مغز آن ها موقع خرید بسیار شبیه عملکرد آن در هنگام ایجاد درد است.
یعنی مغزی که کاملا درگیر شده است مغز قدیم انسان ها است که با درد ارتباط برقرار میکند.
دانستن این نکته جالب است در عین اینکه تمامی مغز ها باهم در ارتباط هستند ولی بیشترین کارکرد هنگام خرید از سوی مشتریان روی مغز قدیم است.
چرا بازاریابی عصبی مهم است؟
بعد ازینکه شناختی از بازاریابی عصبی پیدا کردیم لازم است بدانیم چرا بازاریابی عصبی بسیار کاربردی است در ادامه شاهد مواردی ازین قبیل خواهیم بود
آشنایی با شیوه های متقاعد سازی
اگر راهکارهایی در رابطه با بازاریابی عصبی کسب کنیم به راحتی می توانیم محیطی امن برای خرید مشتریانمان چه در وبسایت و چه در فروشگاهمان برای خریدشان ایجاد کنیم و آن ها را متقاعد کنیم از ما خرید کنند.
بسیاری از فروشندگان اطلاعات بسیار زیادی در مورد محصول دارند ولی دانستن این نکته که چه ویژگی هایی از محصول واقعا برای هر مشتری مهم است،ضروری است.
رابطه درازمدت با مشتری
همانطور که همه می دانیم بازار امروزه پر از رقیب است و اگر نگاه چپ به مشتری خود داشته باشید همین مشتری که قبلا از شما خرید میکرد سر از دکان مغازه ی دیگری در میاورد.
پس نیاز به ارتباط با مشتری و استفاده از راهکارهای بازاریابی عصبی برای راضی نگه داشتن مشتری از خرید خود از جمله نکات مهم در این سیستم است.
آخرین باری که برای خرید به یک فروشگاه رفته اید و ناراحت بیرون آمدید را بخاطر بیاورید.
وقتی به آن فکر میکنید یاد برخورد بد فروشنده یا محصول نه چندان خوب آنها میفتید و به خود یاد آور میشوید که من دیگر به آن فروشگاه نمی روم.
خب این خود تاثیر بازاریابی عصبی است و آن خواسته ای که مغز قدیم از شما دارد که دیگر به آن فروشگاه سر نزنید زیرا که احساس امنیت نمی کنید.
در مقاله های بعدی راهکارهایی در ارتباط با استفاده از بازاریابی عصبی ذکر خواهیم کرد
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
چه جملاتی باید به کار ببریم که اون سه بخش مغز رو در گیر کنه در هنگام خرید
پیشنهاد میدم کتاب بازاریابی عصبی آقای ژان بقوسیان رو مطالعه کنید در این زمینه
سلام و عرض تشکر از مطالب مفید شما
اگر پژوهشی خارجی در این زمینه مثلا نقش دوپ امین روی بازاریابی دارین خواهشمندست برای من ارسال نمایید
سلام ممنونم از نکته خوبی که ذکر کردین.
در مقاله های بعدی حتما بررسی می شود