چگونه یک کارگاه آموزشی برگزار کنیم؟
یکی از روشهای آموزش به جز کلاسهای درس و دورههای آموزشی طولانی برگزاری کارگاههای آموزشی است. کارگاه آموزشی دورهای کوتاه است که میتواند به شکل آنلاین و یا به صورت حضوری برگزار شود. همچنین این روش علاوه بر جنبه آموزشی که دارد، منبعی برای کسب درآمد محسوب میشود. یادگیری نحوه برگزاری کارگاه آموزشی برای مربیان، صاحبان مشاغل، دانشمندان و سایر متخصصان دارای اهمیت است. یک کارگاه آموزشی موفق، مهارتها، اطلاعات و تجربه احساس موفقیت را به شرکتکنندگان ارائه میدهد. این کارگاه همچنین امکاناتی را برای شرکتکنندگان در تعامل و یادگیری فعال فراهم میکند.
در وهله اول سعی کنید هدف خود را از کارگاه آموزشی مشخص کنید. برای مثال میخواهید شرکتکنندگان در کارگاهتان چه چیزی بیاموزند؟ شما میتوانید برای این کار فهرستی از مهارتهای خاص خود را تهیه کنید. همچنین در مورد آنچه میخواهید آموزش دهید و دلیل اهمیت آن با دقت فکر کنید. قبل از برگزاری کارگاه آموزشی سعی کنید نکات زیر را انجام دهید.
- بیاموزید که چگونه با لحنی قانعکننده به فهم موضوع بپردازید
- بیاموزید که چگونه اخبار بد را بگویید
- بیاموزید که چگونه در کارگاه همه افراد را وادار به بحث و گفتگو کنید
- بیاموزید که چگونه یک پاورپوینت خوب ارائه دهید
در ادامه در مورد اینکه میخواهید مخاطبان شما چه کسانی با چه ویژگیها و پیشنیازهایی باشند کمی فکر کنید. سپس برای فراخوان دادن، افراد واجد شرایط را بپذیرید. آیا شرکتکنندگان در کارگاه یکدیگر را میشناسند یا غریبه هستند؟ آیا آنها با دانش شما در مورد موضوع آشنایی دارند یا اینکه کاملا با موضوع بیگانه هستند؟ آیا آنها برای شرکت در کارگاه شما آزادانه تصمیم میگیرند یا اینکه برای آنها الزام وجود دارد؟ پاسخ به همه این سؤالات بر نحوه برگزاری کارگاه آموزشی شما تأثیر خواهد گذاشت.
به عنوان مثال، اگر مخاطبان شما از قبل یکدیگر را میشناسند، ممکن است خیلی سریع وارد فعالیتهای گروهی شوند؛ اما اگر آنها با یکدیگر غریبه باشند، شاید شما نیاز به زمان اضافی برای معرفی آنها به یکدیگر و لینک دادن آنها به هم دارید. سعی کنید زمان برگزاری کارگاه آموزشی خود را هنگام صبح یا اوایل ظهر برنامهریزی کنید. این زمانهایی است که شرکتکنندگان بیشترین میزان هوشیاری و گیرایی را دارند. همچنین اگر میتوانید از برنامهریزی کارگاههای عصرانه بعد از روز کاری که همه خسته هستند، خودداری کنید. سعی کنید قبل از برگزاری، کارگاه خود را در شبکههای اجتماعی و یا به شکل کاتالوگ و پوستر تبلیغ کنید. برای تشویق مشارکت در کارگاه آموزشیتان عنوان جالبی تهیه کنید. همچنین دادن توضیح مختصر درباره اهمیت و ضرورت کارگاهتان نیز به تشویق برای شرکت در آن کمک میکند. برای جلب توجه مردم، حتماً تصاویر و همچنین متنهای انگیزشی در تبلیغ خود طراحی کنید.
سعی کنید گروهبندیتان برای کارگاهها به اندازه کافی کوچک باشد تا شرکتکنندگان بتوانند تمام سوالات خود را بپرسند، مهارتهای خود را تمرین کنند و با هم کار کنند. در حالت ایدئال یک کارگاه ۸-۱۵ شرکتکننده خواهد داشت؛ اما بعضی اوقات ممکن است شما در مورد تعداد اعضای گروه خود انتخابی نداشته باشید؛ بنابراین اگر یک گروه بسیار بزرگ دارید، روشهای خلاقانه پیدا کنید تا محتوای آموزشی را به خوبی تفهیم کنید. به عنوان مثال، یک گروه ۴۰ نفری میتواند به ۵ گروه مختلف با ۸ شرکتکننده تقسیم شود و در عوض زمان کارگاه را بر ۵ تقسیم کنید. مطمئن باشید که این نوع کارگاه با وجود زمان کمتر، بازده بیشتری خواهد داشت؛ اما در صورتی که قادر به انجام این کار نبودید، میتوانید همکاران خود را برای اداره این گروه بزرگ فرا بخوانید.
شرکتکنندگان خود را برای کارگاه آماده کنید. برخی از کارگاهها مستلزم این هستند که شرکتکنندگان قبل از شروع کارگاه به خوبی کار کرده باشند. برای مثال اگر نیاز است قبل از کارگاه آموزشی مطلبی را مطالعه کنند، یک داستان کوتاه بنویسند یا کارهای یکدیگر را بخوانند به آنها اطلاع دهید. اگر شرکتکنندگان شما قبل از شروع کارگاه ملزم به انجام هوم ورک هستند، مطمئن شوید که انتظاراتتان را در فراخوان کارگاه به خوبی عنوان کردهاید. اگر شرکتکنندگان باید کاری را به عنوان تمرین تحویل دهند، برای آنها مهلت تحویل تعیین کنید. همچنین اینکه در مورد محل و یا مکان تحویل کارشان به شکل واضح اطلاع رسانی کنید.
اهداف خود را برای کارگاه آموزشی در اولویت قرار دهید. بیشتر کارگاهها محدود هستند. آنها میتوانند از ۳۰ دقیقه تا سه روز به طول بینجامند؛ بنابراین در یک کارگاه آموزشی شما فقط یک دوره زمانی کوتاه برای انتقال دانش خود به شرکتکنندگان خواهید داشت. به جای پوشش دادن همه چیز در مدت زمان کوتاه، سعی کنید به مهمترین مهارتها، تکنیکها و اطلاعاتی که میخواهید مخاطبان شما به دست آورند بپردازید. مواردی را که در برنامه درسی خود قرار دادهاید در اولویت قرار دهید.
انواع وسایل کمک آموزشی تهیه کنید. بزرگسالان از هر طریقی مطالب را یاد میگیرند: بصری، شفاهی، از طریق تمرین عملی یا هرگونه ترکیبی از موارد فوق؛ اما به یاد داشته باشید که ممکن است شما شیوههای یادگیری شرکتکنندگان خود را قبل از موعد کارگاه نشناسید، بنابراین سعی کنید برای جلسه اول مطالب متنوعی را تهیه کنید. بسته به موضوع و هدف کارگاه خود، ممکن است لازم باشد جزوات کاغذی، المانهای دیداری یا صوتی، برنامههای درسی مبتنی بر رایانه و فعالیتهای نقش آفرینی را تهیه کنید.
تهیه جزوه، مطالعات موردی، لیست اصطلاحات کلیدی و آزمونها همه جزو وسایل کمک آموزشی هستند که ممکن است لازم باشد تهیه کنید. بهتر است اگر به این موارد احتیاج دارید، آنها را خیلی زودتر از موعد تهیه کنید. به این ترتیب میتوانید خطاهای احتمالی را پیشگیری کنید. حتما از یک فونت بزرگ و آسان برای خواندن استفاده کنید. به هر محتوا یک برچسب و تاریخ مشخص اختصاص دهید تا شرکتکنندگان در آینده بتوانند از این جزوات استفاده کنند.
اگر کارگاهتان جزوات یا فایلهای زیادی دارد سعی کنید برای آنها پوشه و صحافی لحاظ کنید تا شرکتکنندگان به راحتی از آنها استفاده کنند. در صورتی که میخواهید پاورپوینت، کلیپهای ویدئویی یا کلیپهای صوتی ارائه دهید، باید این موارد را قبل از زمان کارگاه آموزشی آماده کنید. همچنین اینکه آنها را در خانه آزمایش کنید تا مطمئن شوید که به درستی کار میکنند. اطمینان حاصل کنید که آنها در همان قالبی هستند که امکانات فضای کارگاه در اختیار شما قرار میدهد. همچنین بهتر است با تکنسینهای محل برگزاری کارگاه آموزشی خود مشورت کنید تا مطمئن شوید محتویات آموزشی شما به درستی ارائه میشود. برای مثال همه پروژکتورها با همه انواع کامپیوترها سازگار نیستند.
به این فکر کنید که آیا شرکتکنندگان شما باید رایانههای شخصی یا دستگاههای شخصی خود را همراه داشته باشند یا خیر و در این صورت به آنها اطلاع دهید. اگر از شما انتظار میرود که مشارکت کنندگان فعالیتهای خود را به صورت آنلاین انجام دهند، حتما با تکنسین محل برگزاری کارگاه خود مشورت کنید. شما باید مطمئن شوید که فضای کارگاه شما به اینترنت بیسیم مجهز شده است و شاید لازم باشد از قبل رمز شبکه اینترنت را بدانید.
متخصصان و دستیاران، خرید بلندگو را در صورت نیاز در دستور کار قرار دهید. بسته به موضوع و اندازه کارگاه شما، ممکن است نیاز داشته باشید تا اعضای یک تیم را برای تسهیل در یادگیری شرکتکنندگان جمعآوری کنید. یک متخصص میتواند نمایش زنده از یک تکنیک جدید ارائه دهد. یک سخنران مهمان ممکن است بتواند حکایتی پر جنب و جوش را درباره مهم بودن موضوع کارگاه شما برای شرکتکنندگان بیان کند و یک دستیار ممکن است به شما در مدیریت یک گروه بزرگ کمک کند. اگر به کمک هر کدام از این افراد نیاز دارید، مطمئن شوید که آنها را زودتر از موعد استخدام کنید. هرچه آنها آمادهتر باشند، کارگاه شما بهتر برگزار خواهد شد.
در مورد فعالیتهای گروه خود تصمیم بگیرید. تعامل بین گروهی، آموزش کارگاهی را از دیگر روشهای یادگیری متمایز میکند. به خاطر داشته باشید که فعالیتها میتوانند به صورت جفتی، گروههای کوچک یا به صورت یک گروه کلی انجام شوند. همچنین اینکه اطمینان حاصل کنید که هر کدام از افراد شرکتکننده در کارگاه آموزشی فرصت کافی برای مشارکت در کارگاه دارد. بحث و گفتگو در کارگاه را به دو گروه تقسیم کنید و از هر گروه بخواهید راجع به استدلال خود صحبت کند. از شرکتکنندگان خود یک سوال در مورد بحث مورد نظر بپرسید. از آنها بخواهید که به تنهایی در مورد آن فکر کنند، در مورد افکار خود با یک شریک بحث کنند و سپس نتیجهگیری خود را با یک گروه کلی در میان بگذارند.
اگر اطلاعات زیادی برای ارائه دارید، شرکتکنندگان خود را در این بحث بگنجانید و به آنها اجازه دهید در مورد مطالب سؤال کنند. میتوانید به این سؤالات خودتان نیز پاسخ دهید یا از دیگر شرکتکنندگان در کارگاه بخواهید که به آنها پاسخ دهند. نقش شرکتکنندگان را برای انجام تکنیکهای جدیدی که در حال یادگیری هستند به آنها تفهیم کنید.
اما در صورتی که کارگاه شما به شکل حضوری قرار است برگزار شود بهتر است هرچه سریعتر نسبت به انتخاب مکان برگزاری آن اقدام کنید و در این مکان محیطی شبیه به کلاس درس همراه با تمهیدات لازم ایجاد کنید. همچنین در صورتی که قرار است کارگاه شما به شکل آنلاین برگزار شود سعی کنید برنامهای انتخاب کنید که پاسخگوی نیازهای شما برای آموزش باشد و همچنین اطلاعات لازم در خصوص نصب و ثبتنام در این برنامه را به اطلاع شرکتکنندگان برسانید.
منبع: wikihow.com
دیدگاهتان را بنویسید