روشهای کاربردی ایجاد نظم شخصی
فرآیند ایجاد نظم شخصی به پیش بینی الگوهای بیولوژیکی و رفتاری افراد اشاره دارد. هر فردی که پا به این جهان مادی میگذارد، سیستم و عملکرد بدنی خود را نشان میدهد. این الگوهای منظم یکی از ده ویژگیهای مربوط به خلق وخوی است که همه افراد تا حدی از این ویژگیها برخوردار هستیم و در واقع عاملهای دخیل در تفکیک افراد بصورت خاص در نظر گرفته میشوند.
افرادی که قدرت کنترل بالاتری دارند وقت کمتری را صرف درگیرشدن با رفتارهای زیان آور در زمینههای مختلف نموده و توانایی تصمیم گیریهای راحت تر مثبتی دارند. آنها اجازه نمیدهند که انتخاب هایشان تحت تاثیر انگیزهها یا احساسات قرار گیرد. در نتیجه، آنها تمایل دارند که از زندگی خود احساس رضایت بیشتری داشته باشند. روشهایی برای یادگیری انضباط خود و بدست آوردن قدرت اراده برای داشتن زندگی بهتر وجود دارند. اگر به دنبال کنترل کردن عادتها و گزینههای خود هستید، در اینجا برخی روشهای موثر در توانمند سازی تسلط بر ایجاد نظم شخصی و انصباط خود آورده شده است.
۱ – شناخت نقطه ضعف خود
همه ما در انجام برخی کارهای روزمره نقاط ضعفی داریم. نقص و کمبودهای خود را، هر آنچه که هستند بشناسیم. افراد زیادی غالبا سعی بر وانمود کردن انکار آسیب پذیری خود و یا پنهان کردن خطاهای مرتکب شده در زندگی خود هستند. اشتباهات خود را بپذیرید. تا زمانیکه این عمل را انجام ندهید نمیتوانید بر آنها غلبه کنید.
۲- از بین بردن وسوسههای ذهنی
همانند این نقل قول: “هر دیدگاهی از جانب شما در واقع از ذهن شما الهام گرفته شده است.” از طریق از بین بردن وسواسهای وارد شده به افکار شما، نظم و انضباط فردی خود را بهبود بخشید. اگر میخواهید غذای سالم تری بخورید، از خریدن غذاهای کاذب و ناسالم دوری کنید. اگر میخواهید پیشرفت بیشتری داشته باشید، تلفن همراه و قسمت اعلانهای دریافتی آن را خاموش کنید. هرچه میزان حواس پرتی کمتری داشته باشید، تمرکز بیشتری بر تحقق اهداف خود داشته باشید. توانمندیهای خود را برای رسیدن به موفقیت از طریق حذف تاثیرات منفی وقایع، افزایش دهید.
۳ – تعیین اهداف مشخص و برنامههای اجرایی
اگر به ایجاد نظم شخصی خود امیدوار هستید، باید دیدگاه واضح و روشنی نسبت به عملکرد خود در آینده داشته باشید. همچنین باید تعریف درستی از معنای موفقیت در زندگی خود داشته باشید. از این گذشته، اگر از اهداف و مسیر خود آگاهی ندارید، دور شدن از اهداف و گم شدن در مسیر حرکتی آسان میشود.
یک برنامه ریزی دقیق، برای حرکت هر گام در مسیر رسیدن به اهداف و کسب موفقیت طراحی شده است. خود و اهدافتان را بهتر بشناسید. عبارات تاکیدی مثبتی را برای کنترل تمرکز خود تکرار کنید. افراد موفق از این تکنیک برای ثبات در مسیر و ایجاد یک خط پایان مشخص استفاده میکنند.
۴ – ایجاد نظم شخصی
همه ما از بدو تولد فردی منظم متولد نشدهایم، این یک رفتار آموختنی است و درست مانند سایر مهارتهایی که میخواهید به آن تسلط داشته باشید، به تمرین و تکرار روزانه نیاز دارید. درست مثل انجام برخی امور مانند رفتن به باشگاه، داشتن اراده و نظم و انضباط تاثیر زیادی دارد. دو عامل تلاش و تمرکز که ملزومات ایجاد نظم شخصی هستند.
با گذشت زمان، قدرت نگه داشتن و حفظ اراده دشوارتر میشود. هرچه میزان وسوسه و تمایلات نادرست بیشتر باشد، مقابله با اموری که ملزم بر داشتن کنترل فردی هستند چالش برانگیزتر است. بنابراین با تلاش مداوم در ایجاد نظم شخصی فعال باشید.
۵ – ایجاد عادات جدید از طریق ساده نمودن آنها
دستیابی به نظم و تلاش برای القاء یک عادت جدید در ابتدا میتواند برای شما ترسناک باشد، بخصوص اگر شما بر تمام وظایف مورد نظر خود تمرکز کنید. برای جلوگیری از بروز چنین احساساتی، نسبت به آنها دید سادهای داشته باشید. هدف خود را بصورت مراحل کوچک و قابل انجام تقسیم کنید. به جای اینکه سعی کنید همه امور را بصورت همزمان تغییر دهید. بر انجام یک کار بصورت مداوم تمرکز کرده و در ذهن خود، هدف تعیین شده را تحت تسلط فرآیند ایجاد نظم شخصی قرار دهید.
اگر میخواهید در خود تغییراتی در جهت بهینه سازی روند ایجاد نظم شخصی خود ایجاد کنید، برای شروع این جریان روزانه ۵ الی ده دقیقه وقت بگذارید. اگر میخواهید عادات بهتری را برای خواب خود جایگزین کنید هر شب ۱۵ دقیقه زودتر به رختخواب بروید. اگر میخواهید از غذای سالم تری در محل کار استفاده کنید با آماده کردن ناهار در شب قبل شروع کنید تا در محل کار با خود به همراه داشته باشید. برای ایجاد تغییرات، قدمهای کوچک بردارید. در نهایت، هنگام آمادگی کامل میتوانید اهداف بیشتری را به لیست خود اضافه کنید.
۶ – افزایش وعدههای غذایی و نوشیدنیهای سالم
احساس گرسنگی در واقع احساس عصبانیت، خشم، آزار و ناراحتی را در شخص ایجاد میکند. بروز این احساسات میتواند بر اراده شما تاثیر بسزایی داشته باشد. مطابق با تحقیقات ثابت شده، قند خون پائین اغلب قدرت بدنی فرد را ضعیف کرده و باعث بروز عصبانیت و همچنین بدبینی فرد میشود. وقتی گرسنه هستید، توانایی تمرکز شما کم شده و مغز هم عملکرد خوبی ندارد. بنظر میرسد تونایی کنترل در تمام زمینهها از جمله رژیم غذایی، ورزش و روابط تضعیف میشود. بنابراین با خوردن میان وعدههای سالم و وعدههای غذایی معمولی، سیستم بدنی خود را قوی کرده تا سیستم کنترل خود و همچنین تعادل در نظم شخصی را ثابت نگه دارید.
۷ – تغییر دیدگاه خود در مورد اراده
مطابق با مطالعات دانشگاه اکسفورد، میزان اراده یک شخص با توجه به نوع عقاید آنها مشخص میشود. اگر اعتقاد دارید که میزان اراده محدودی دارید، احتمالا از این حد فراتر رشدی نخواهید داشت. در صورتی که محدودیتی بر کنترل احساسات خود نداشته باشید، پیش از تحقق اهداف خود، احتمالا کمتر درگیر مسائل میشوید.
بطور خلاصه، ممکن است تصورات درونی ما در رابطه با اراده و کنترل خود در ایجاد نظم شخصی، میزان وجود این تواناییهای درونی را برای ما مشخص کند. اگر بتوانید این موانع ناخودآگاه را برطرف کنید و واقعا باور داشته باشید که این کار را میتوانید انجام دهید، پس به خودتان انگیزه دیگری برای تحقق این اهداف میدهید.
۸ – تهیه یک برنامه پشتیبان برای خود
روانشناسان از یک تکنیک برای تقویت اراده به نام ” قصد انجام کار” استفاده میکنند. از این تکنیک زمانی استفاده میشود که شما برای مقابله با یک وضعیت بالقوه دشوار که احتمالا با آن روبرو میشوید، برنامهای را برای خود طرح ریزی میکنید. بعنوان مثال، تصور کنید که شما در حال تمرین برای داشتن تغذیه سالم هستید، اما به یک مهمانی دعوت شده اید. قبل از رفتن به مهمانی با خود فکر کنید که بجای پرخوری کردن یک لیوان آب برای خود ریخته و روی بهم زدن آن تمرکز میکنید. هنگامیکه همیشه برنامه ریزی در ذهن خود آماده داشته باشید این موضوع به شما کمک میکند تا طرز فکر و کنترل لازم را برای همه شرایط داشته باشید. همچنین بدون نیاز به تصمیم گیری ناگهانی بر مبنای وضعیت عاطفی خود، در مصرف انرژی صرفه جویی خواهید کرد.
۹ – پاداش به خود
هنگام دستیابی به اهداف خود، با برنامه ریزیهایی که از قبل داشته اید به خود پاداش دهید. همانند زمان کودکی که به خاطر داشتن رفتار خوب، جایزه میگرفتید. انتظار برای بدست آوردن چیزی که به شما وعده داده شده، بعنوان عامل و انگیزهای برای کسب موفقیت شما محسوب میشود.
فرآیند پیش بینی امری قدرتمند است. این توانایی عاملی برای ایجاد وسواس و تمرکز بر امور را برای شما ایجاد میکند، بنابراین شما تنها به مواردی که قصد تغییر آنها را دارید فکر نمیکنید. هنگامی که به اهداف خود رسیدید هدف جدید دیگری را جستجو کرده و پاداش دیگری را بعنوان انگیزه انجام آن در نظر بگیرید.
۱۰ – بخشیدن خود و حرکت در مسیر پیشرفت
حتی با وجود بهترین اهداف و برنامه ریزیها، گاهی امکان وجود کاستی در مسیر حرکت وجود دارد و این امر ممکن است برای هر شخصی پیش آید. ممکن است در مسیر حرکت فراز و نشیبهایی وجود داشته باشند و همچنین موفقیتهای بزرگ و ناکامیهای ناگواری در پیش رو باشند. نکته مهم این است که در همه حال در مسیر، حرکتی مداوم داشته باشیم.
اگر در مسیر حرکت دچار اختلال شدید، به دنبال یافتن علت بروز آن باشید و دوباره حرکت خود را ادامه دهید. اجازه ندهید که حالات سردرگمی، عصبانیت و یا با ناامیدی به شما نفوذ کند. زیرا که این حالات، توانایی و احساسات شما را در جهت منفی سوق داده و مانع پیشرفت شما میشوند.
از خطاهای خود بعنوان تجربه استفاده کنید و خود را ببخشید. سپس به مسیر حرکت بازگشته و روی اهداف خود تمرکز کنید.
۱۱ – مراقبت از خود
اگر برای رسیدن به هدف خود، دچار مشقت و سختی میشوید، خصوصیت منظم بودن ارزش کمتری پیدا میکند. هر فردی روزانه ۸ ساعت بطور معمول کار میکند. اگر بصورت شبانه روزی برای افزایش خصوصیت منظم بودن خود تلاش کنید نقطه و هدف اصلی را از دست خواهید داد. بخشی از فرآیند ایجاد نظم شخصی، مراقبت از خودتان است. یک میان وعده در طول روز، یک رژیم غذایی سالم، خواب زیاد و روابط سالم باعث پیشرفت افراد و دنیای اطراف آنها میشود.
تمرینات ذهنی برای افزایش آگاهی مانند پیاده روی کوتاه، توجه به پنج مورد اتفاقات یا تغییرات در اطراف خود و یا شناسایی دو نوع رایحه باعث افزایش بهره وری در محل کار میشود.
به یاد داشته باشید که ایجاد نظم شخصی در زندگی در واقع یک تمرین است. شما بصورت معمول در هر روز از لحاظ عملکردی و یا رفتاری کامل نخواهید شد. نشان دادن آمادگی مداوم خود برای تلاش در رسیدن به اهداف نکته مهمی است. هم اکنون شما چه تغییراتی را در خود ایجاد خواهید کرد؟ برای ما نظرات ارزشمندتان را در پایین همین صفحه بنویسید و بگویید چگونه از این مطلب در زندگی خود استفاه میکنید؟
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید