ویژگی های کوچ موفق و حرفه ای چیست؟
در زمان انتخاب یک کوچ حرفه ای سوالات مختلفی مطرح میشود که یکی از مهم ترین آنها این است که یک کوچ موفق و حرفه ای چه ویژگی هایی دارد؟ بیشک بر همه ما واضح و روشن است که جهان با تغییرات زیادی رو به رو است و برای رشد و موفقیت مداوم نیاز است که افراد خود را با این تغییرات همراه سازند. اما متاسفانه بسیاری از افراد در این تغییرات گم شده و به دلیل نداشتن مسیر درست، در انجام کارها درمانده خواهند شد.
با یک کوچ حرفه ای اما میتوان خود را برای تغییر آماده نمود و سازگاری با تغییرات پیش آمده آسان تر میشود. با توجه به اهمیت کوچینگ، در این مطلب ویژگی های یک کوچ موفق و حرفه ای را بررسی خواهیم نمود:
چرا باید یک کوچ حرفه ای داشته باشیم؟
پیش از بررسی ویژگی های کوچ موفق و حرفه ای نیاز است که بدانیم چه دلایلی باعث شده ما به کوچ نیاز داشته باشیم؟ حتی رهبران بسیار موفق و تاثیرگذار دنیا نیز برای دستیابی به نتایج و رویدادهای بزرگ مربیان حرفه ای را استخدام کرده اند. تحقیقات نشان میدهد که مدیران دارای کوچ، عملکرد بهتر و نیز روابط موثرتری در مقایسه با سایر مدیران دارند.
با یک کوچ موفق و حرفه ای، افراد این امکان را داشته تا به اعتماد به نفس و خودآگاهی بیشتری دست پیدا نموده و مهارت های رهبری را در خود توسعه دهند. در واقع این مربیان بزرگ هستند که با دانش و تجربه خود افراد را در مسیر موفقیت قرار خواهند داد. از این رو هر فرد برای آن که خود از طریق آزمون و خطا، راه رسیدن به موفقیت را برای خود دور و غیرقابل تصور نسازد نیاز است که از همان ابتدا به سراغ یک کوچ موفق و حرفه ای برود.
۸ ویژگی مهم کوچ موفق و حرفهای
ویژگی های زیر نشان میدهند که یک کوچک، در کار خود حرفه ای است و میتوان به آن اعتماد نمود:
۱٫ آگاهی به اصول اخلاقی کوچینگ
یک کوچ حرفه ای در قدم اول باید کاملاً به اصول اخلاقی کوچینگ واقف باشد و پایبندی به این اصول را در هر شرایطی رعایت نماید. بخشی از اخلاق کوچینگ در واقع همان ارزش ها و اخلاق انسانی است و بخش دوم آن به پایبندی به چهارچوب های رفتار حرفه ای و نیز حرفه ای گری مربوط میشود.
۲٫ برخورداری از مدل ذهنی مناسب برای کوچینگ
همچون هر تخصص دیگری، کوچینگ نیز مدل ذهنی خاص خود را طلب میکند. در مدل ذهنی کوچینگ، بایستی باز بودن، یک ارزش کلیدی دانسته شود و کوچ آمادگی لازم برای مواجهه با تجربه ها، الگوها و ارزش های گوناگون را داشته باشد. در مدل ذهنی یک کوچ موفق باید مواردی چون کنجکاوی، انعطاف پذیری و تمرکز کامل بر روی مراجعه کننده وجود داشته باشد.
۳٫ بهره مندی از توانایی تعریف و تدوین توافق و چارچوب رسمی برای کوچینگ
برای فعالیت به عنوان یک کوچ، بایستی فرد این قابلیت را داشته تا با طرف مقابل، کاملاً شفاف در رابطه با نوع همکاری و نیز چارچوب رابطه و نیز مسیر، برنامه ها و اهداف کوچینگ صحبت نموده و به توافق برسند. در واقع نمیتوان انتظار داشت که حرف زد و تنها این وسط کمی هم کوچ نمود. به عبارتی بین کوچ و کوچی یک رابطه تعریف شده همراه با چارچوب های مشخص است.
بدون شناخت جنس یک رابطه و ماهیت و اهداف تعریف شده برای آن نمیتوان به اهداف این رابطه دست یافت.
۴٫ قابلیت برقراری رابطه ای بر پایه اعتماد و امنیت
بدون اعتماد و امنیت نمیتوان در یک رابطه کوچینگ، انتظار داشت که به دستاوردهایی جدید رسید. کوچ باید قابل اعتماد باشد تا فرد راحت به افشاگری در مورد خود پرداخته و بدون پرده، راحت و صریح در مورد خود صحبت کند. برای همین باید کوچ قادر به جلب اعتماد فرد مقابل باشد تا بدون احساس خطر یا تهدید، با خیالی آسوده در رابطه با نیازها، خواسته ها، اهداف و دغدغه های خود به صورت کاملاً جزئی و شفاف صحبت کند.
برخلاف تصور خیلی از افراد، اعتمادسازی صرفاً صفتی شخصیتی نیست و میتوان بخشی از آن را به صورت اکتسابی نیز به دست آورد و با تلاش آن را کسب نموده یا بهبود بخشید.
۵٫ برخورداری از توانایی حضور واقعی در جلسات کوچینگ
یک کوچ نیاز است که حتماً با کلید واژه حضور آشنایی داشته و نسبت به اهمیت آن آگاهی داشته باشد. در واقع فرد باید بتواند در جلسات کوچینگ، با تمرکز و توجه کامل حضور داشته و نسبت به طرف مقابل کاملاً کنجکاو باشد و از طرفی دارای اعتماد به نفس و تسلطی مطلوب باشد تا به این شکل فرد مقابل را نیز نسبت به حضور کامل در جلسه ترغیب کند.
۶٫ برخورداری از قابلیت گوش دادن فعال
برای گوش دادن فعال، کوچ باید در مواقع لزوم سکوت کرده و به خوبی به صحبت های طرف مقابل گوش دهد و البته بتواند در مواقع لزوم فرد را به ادامه حرف زدن وادارد. در کوچینگ همچنین نیاز است که کوچ، ضمن شنیدن و درک کامل صحبت های طرف مقابل، به ناگفته ها نیز توجه داشته باشد. در واقع ضمن توجه به زبان بدن فرد، به مواردی چون تجربیات، موفقیت و شکست ها، پس زمینه های فکری طرف مقابل و… نیز باید به خوبی توجه داشت.
۷٫ بهرهمندی از قابلیت برانگیختن آگاهی
یک کوچ موفق باید از تمامی ابزارهای خود به منظور برانگیختن آگاهی و نیز بالا بردن سطح بینش موجود در رابطه با کوچی بهره بگیرد. هر چه داده های مطرح شده بیشتر باشند و اطلاعات پنهان و فراموش شده یادآوری شوند، هم فرد کوچی به شناخت بهتری از خود رسیده و هم این که کوچ نیز نسبت به طرف مقابل آگاهی بیشتری خواهد داشت.
این کار میتواند از طریق پرسش های به موقع و نیز ترغیب کوچی به تفکر بیشتر و نیز شناخت چارچوب های فکری پیشفرضها در تحلیل رویدادها و مرور مسائل انجام شود.
۸٫ دارا بودن قابلیت بسترسازی و تسهیل رشد کوچی
در صورتی که در کوچینگ صرفاً حرف زدن و گفتگو صورت گیرد نمیتوان این رابطه را رابطه ای ارزشمند دانست. کوچینگ باید به دستاوردهایی از جنس رشد و تغییر دست پیدا کند. از این رو یک کوچ موفق باید بتواند فرد مقابل را از نقطه ای که در آن قرار داشته و نیز باورهایی که تا به این جا با آنها زندگی کرده است جدا سازد و به بهبود الگوهای فکری و رفتاری او کمک کند. کوچ باید به فرد کمک کند تا از منابع خود به صورت بهینه استفاده نمود و از طریق آنها به اهداف معین خود دست پیدا کند.
معمولاً وقتی صحبت از تسهیل رشد میشود، حمایت از استقلال و بسترسازی لازم برای آن نیز اهمیت زیادی پیدا میکند. در واقع باید کوچ بتواند به کوچی کمک کند تا رفته رفته به استقلال دست یافته و به صورت مستقل مسیر کار یا زندگی شخصی خود را طی کند. در واقع کوچی نباید به کوچ وابستگی پیدا کرده و بدون او نیز به خوبی از عهده خود برآید.
کلام آخر
همانطور که در ابتدای این مطلب به آن اشاره شد تمامی افراد موفق، برای آن که سریعتر و آسانتر به اهداف خود دست پیدا کنند از یک کوچ موفق و حرفه ای کمک میگیرند. از این رو ما نیز برای داشتن رشدی چند برابری و نیز شناخت نقاط ضعف و قوت خود میتوانیم از یک کوچ حرفهای کمک گرفته تا با تجربیات و دانش خود مسیر رسیدن به اهداف را برای ما هموارتر سازد.
ویژگی هایی که در این مطلب معرفی شدند به ما کمک میکنند تا بهتر یک کوچ موفق و حرفه ای را انتخاب نموده و از او برای رسیدن به موفقیت کمک بگیریم.
دیدگاهتان را بنویسید