۵ سوال کوچینگی برای رفع تعارضهای خانوادگی

محیط خانواده یکی از مهمترین محیطهای موجود در جامعه است که برای بسیاری، امنترین محیط به شمار میرود. بسیاری از ما پس از پشت سر گذاشتن روزهای شلوغ در محیط کار و اجتماع، به خانواده پناه برده و تلاش میکنیم تا از آن آرامش بگیریم. اما گاهی مشکلاتی در خانواده به وجود میآید که به دلیل تفاوت در نظرات و دیدگاهها است. این مشکلات و تعارضات، ممکن است به دعوا و درگیری ختم شده و بسیار آزاردهنده باشند. در این مواقع، آرامش خانواده مختل شده و افراد در معرض اضطراب و افسردگی قرار میگیرند. برای رفع این مشکلات و رسیدن به صلح و آرامش، کوچینگ میتواند یکی از مؤثرترین راهحلها باشد. در این مطلب به بررسی تعارض های خانوادگی و کوچینگ میپردازیم.
کوچینگ خانواده چیست؟
برای اینکه بدانیم کوچینگ خانواده چیست، در ابتدا باید با مفهوم کلی کوچینگ آشنا شویم. کوچینگ بهمنظور هدایت یک فرد، از نقطه حال حاضر او به نقطهای است که او میخواهد در آنجا باشد. این کار توسط یک فرد متخصص انجام میشود و میتواند به تمام اعضای خانواده کمک کند تا با پیداکردن منشأ مشکلات خود و حل آنها، یک رابطه خانوادگی شاد و سالم داشته باشند.
پیشنهاد مطالعه: کوچینگ ذهنیت و چرایی اهمیت آن
یکی از عمدهترین کاربردهای جلسات کوچینگ خانواده، برای حل تعارضات خانوادگی است. در این جلسات، رویکردها و دیدگاههای آنها بررسی شده و کوچ خانواده به آنها یاد میدهد تا بتوانند با یک نگاه منطقی به تعارضات و اختلافات، آنها را به شکل منطقی حل کنند. افراد در این جلسات یاد میگیرند در زمان بروز تعرض، احساسات خود را مدیریت کرده و از بروز مشاجره و دعوای شدید جلوگیری کنند. در این جلسات، تمامی مشکلات با رویکردی ساختارمند و منظم بررسی شده و تا جایی که صلح و شادی بین اعضای خانواده حاکم شود، ادامه پیدا میکنند. از مزایای کوچینگ خانواده میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- توانمندسازی اعضای خانواده
- آموزش مدیریت احساسات به اعضای خانواده
- کمک به حل مشکلات زناشویی
- کمک به ایجاد تعادل بین کار و زندگی
- کمک به تربیت بهتر فرزندان
- بهبود کیفیت و شرایط زندگی تمامی اعضای خانواده
- رفع کامل تعارضات خانوادگی
چرا تعارضات خانوادگی به وجود میآیند؟
تعارضات خانوادگی، وضعیتهایی هستند که در آنها بین اعضای خانواده، اختلافنظر و نارضایتی ایجاد میشود. از جمله متداولترین دلایل بروز این اختلافات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تفاوت شخصیتی در تعارض های خانوادگی و کوچینگ: هرکدام از اعضای خانواده دارای شخصیت و نگرش متفاوتی هستند. این تفاوتهای شخصیتی میتواند در ارتباطگیری اعضا با یکدیگر اختلال ایجاد کرده و تنش ایجاد کند.
- عدم توانایی در برقراری ارتباط مؤثر: توانایی برقراری ارتباط مؤثر، یکی از مهارتهایی است که هر فرد باید آن را کسب کرده و در ارتباط با افراد دیگر مانند اعضای خانواده به اجرا درآورد. عدم توانایی در برقراری ارتباط و ناتوانی در بیان نظرات و احساسات به شکلی واضح و شفاف، میتواند منجر به بروز تعارض و اختلافنظر بین اعضای خانواده شود.
مراحل بررسی تعارض های خانوادگی و کوچینگ
بهطورکلی میتوان گفت که کوچینگ خانوادگی سه مرحله دارد:
مرحله اول: مرحله شناختی
در این مرحله، کوچ و اعضای خانواده به طور کامل با هم آشنا میشوند. در جلسات اولیه، کوچ و خانواده از مورد انتظاراتی که از هم دارند صحبت کرده و فرایند کوچینگ و جزئیات جلسات بعدی را با هم بررسی خواهند کرد. همچنین اصلیترین علتهای مراجعه خانواده به کوچ و جدیترین تعارضات آنها نیز بیان و بررسی خواهد شد.
ایدهآلترین حالت برگزاری این جلسات، حضور تمامی اعضای خانواده است. بااینحال، گاهی پیش میآید که فردی به دلایل مختلف، نخواهد که در این جلسات حضور پیدا کند. در این صورت، کوچ حرفهای از راهحلهای دیگر برای مدیریت تعارض بین این فرد و سایر اعضای خانواده پیدا خواهد کرد.
مرحله دوم: بررسی کامل و حل مشکلات
در مرحله دوم، کوچ با استفاده از رویکردها و روشهای مختلف، تمامی تعارضات و ساختارها و الگوهای موجود در خانواده را بررسی کرده و به دنبال ریشه مشکلات میگردد. در جلسات کوچینگ به اعضای خانواده فرصت داده میشود تا درک خود را از تعارضات بیان کرده و احساسات خود را به شکل واضح با بقیه به اشتراک بگذارند.
در مراحل بررسی تعارض های خانوادگی و کوچینگ، الگوهای مخرب و ریشه مشکلات شناسایی شده و با استفاده از روشهای متعددی که توسط کوچ خانواده انتخاب میشوند، برای حل آنها تلاش میشود. کوچینگ یا مربیگری خانواده، در واقع یک روش درمانی نیست؛ بلکه یک تعامل مشارکتی است که به اعضای خانواده کمک میکند رفتارهای مخرب خود را شناسایی کرده و بهصورت آگاهانه برای رفع آنها تلاش کنند. مربی خانواده ممکن است در این مرحله، مسائل زیر را به اعضای خانواده آموزش دهد:
- توانایی برقراری ارتباط مؤثر
- توانایی حل مسئله
- آموزش انعطافپذیری و سازگاری
- تقویت همدلی و احترام متقابل بین اعضا
- آموزش مدیریت استرس
کوچ به مراجعین خود کمک میکند برای دستیابی به نتایج دلخواه و رسیدن به صلح خانوادگی برنامهریزی کرده تا تغییرات مثبتی در زندگی خود ایجاد کنند و همچنین ممکن است کوچ در صورت لزوم، مراجعین خود را به درمانگر و روانشناس ارجاع دهد.
مرحله سوم: مرحله بازتاب و بررسی پیشرفت
در مراحل پایانی کوچینگ، مربی و اعضای خانواده در خصوص اینکه چه نتایجی به دست آوردهاند با یکدیگر مشورت میکنند. در این مراحل بررسی میشود که تاکنون به چه اهدافی رسیدهایم؟ چه مواردی هنوز ناقص مانده و در چه حیطههایی نیاز به تلاش بیشتر داریم؟ در این مرحله، برنامه مدونی برای آینده طراحی میشود.
بهخاطر داشته باشید که هر مربی یا کوچ خانواده، روند متفاوتی را برای جلسات طراحی کرده و آن را بر طبق نیازهای خانواده شما تعیین میکند؛ بنابراین نمیتوان به طور دقیق گفت که جزئیات جلسات چه هستند و چقدر طول میکشند. بهطورکلی ممکن است جلسات رفع تعارض های خانوادگی و کوچینگ، بین سه تا شش ماه به طول بینجامد. همچنین بیشتر مربیان، در ابتدا یک جلسه مشاوره رایگان را ارائه میکنند که به شما در انتخاب بهتر مربی و برنامه آن کمک کند.
پیشنهاد مطالعه: ۷ شاخه پردرآمد کوچینگ چیست؟
چه زمانی نیاز به حضور در جلسات کوچینگ برای رفع تعارض داریم؟
اگر شما هر کدام از نشانهها و علائم زیر را داشته باشید، دچار ضعف در توانایی مدیریت تعارض هستید و بهتر است برای رفع مشکلات خود، به یک کوچ ماهر مراجعه کنید.
- عدم توانایی در پیشبینی مواردی که منجر به بروز تعارض میشوند
- تلاش برای دوری از تعارض و ترس از مواجهه با آنها
- واکنشهای افراطی در مقابل تعارض و یا سازش بیش از حد با آنها
- داشتن واکنشهای احساسی بیش از حد در زمان بروز تعارض
- نداشتن توانایی در نه گفتن
- تلاش افراطی برای برندهشدن در تعارضات و اختلافات
پنج مورد از متداولترین سؤالهای کوچینگی برای رفع تعارض
سؤالاتی که در جلسات کوچینگ پرسیده میشوند، بر طبق نظر شخص کوچ بوده و متفاوت خواهند بود. اما برخی از متداولترین سؤالات برای رفع تعارض به شرح زیر هستند:
- شما چگونه به نیازهای دیگران اهمیت داده و این موضوع را به آنها نشان میدهید؟
- آیا شما به نظرات دیگر احترام میگذارید؟ این کار را چگونه انجام میدهید؟
- در زمان بروز اختلاف و تعارض، چه رفتارهایی از خود نشان میدهید؟
- کدام یک از رفتارهای شما، تشدیدکننده تعارض هستند؟
- برای منطقیتر کردن واکنش خود در هنگام بروز تعارض، چه کارهایی میتوانید بکنید؟
جمعبندی تعارض های خانوادگی و کوچینگ
در این مطلب مشاهده کردیم که علتهای بروز تعارض چیست و به بررسی تعارض های خانوادگی و کوچینگ پرداختیم. همچنین دیدیم که کوچینگ یا مربیگری خانواده، چگونه میتواند به رفع این تعارضات و برقراری صلح و آرامش در خانواده کمک کند. دقت داشته باشید که برای دستیابی به نتایج ایدهآل، باید یک کوچ و مربی حرفهای را انتخاب کرده و در ابتدا، با شرکت در جلسات عمومی و رایگان، از مناسببودن این مربی برای وضعیت و شرایط خود اطمینان حاصل کنید. آیا شما تاکنون سابقه شرکت در جلسات کوچینگ خانواده را داشتهاید؟ لطفاً نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید