انواع کوچینگ + معرفی کاربردی ترین گرایشات
کوچینگ را می توان فرآیندی دانست که طبق نیازهای فرد یا سازمان و در شرایط مختلف، ارائه دهنده خدماتی متفاوت است. در واقع اصطلاح کوچینگ اشاره به روش های کمک به دیگران به منظور رفع مدیریت تغییر زندگی و مواجهه با تمامی چالش های شخصی و کاری و نیز بهبود، پیشرفت و یادگیری مهارت های جدید و دستیابی به موفقیت شخصی و کاری دارد.
کوچینگ با پرداختن به نگرش ها، رفتارها، مهارت ها، دانش و اهداف و آرزوهای شخصی و کاری افراد بر روی پیشرفت های جسمی و ذهنی آن ها متمرکز می شود و این موضوع باعث شده کوچ و کوچینگ دارای انواع مختلفی باشد. در این مطلب ضمن آشنایی با انواع کوچینگ، کاربردی ترین گرایشات را بررسی خواهیم نمود:
آشنایی با انواع کوچینگ
به طور کلی می توان کوچینگ را به دو نوع زیر تقسیم نمود:
- کوچینگ داخلی (Internal Coaching): در این نوع کوچینگ یک فرد به عنوان کوچ در مجموعه استخدام شده و به صورت حضوری برنامه های خود را اجرا خواهد نمود.
- کوچینگ خارجی (External Coaching): در کوچینگ خارجی، کوچ در سازمان موردنظر حضور همیشگی نداشته و صرفاً در طی جلساتی مشخص برنامه خود را در سازمان پیش می برد.
پیشنهاد ما: کوچینگ کارکنان چیست؟ + مزایا
۷ مورد از کاربردی ترین گرایشات کوچینگ
کوچینگ دارای گرایشات مختلفی است و افراد به منظور فعالیت به عنوان یک کوچ نیاز است در قدم اول با گرایشات کاربردی مختلفی آشنا شده و سپس براساس علایق خود مناسب ترین گرایش را انتخاب کنند. در این مطلب نیز ۷ مورد از کاربردی ترین و رایج ترین انواع کوچینگ را با هم بررسی خواهیم نمود:
کوچینگ توسعه فردی
کوچینگ توسعه فردی (Self-Development Coaching) دربرگیرنده طیف وسیعی است که از بین آن ها می توان مواردی چون شناسایی راه های افزایش میزان عشق، ثروت، لذت و شادی را نام برد. خیلی از افراد ظرفیت این موارد را در خود می بینند و کوچ توسعه فردی نیز به آن ها کمک خواهد نمود که توانایی ها و نقاط قوت ذاتی خود را پیدا کنند. در این زمینه کوچ تلاش می کند تا فرد به عشق به خود، اعتماد به نفس بیشتر و نیز نگرش و تفکر مثبت دست یابد.
کوچینگ عملکرد
در کوچینگ عملکرد (Performance Coaching) فعالیت کوچ در راستای تقویت عملکرد فرد در جایگاه فعلی خود در محل کار، افزایش اثربخشی و بهره وری حداکثری در محل کار است. کوچ عملکرد به کارمندان در تمامی سطوح کمک نموده تا به درک بهتری از شرایط کاری خود، شایستگی های لازم جهت تحقق الزامات و نیز هر نوع شکاف در عملکرد فعلی خود و فرصت های بهبود عملکرد رسیده و در نهایت به کمک کارمندان دیگر و مدیر سازمان به پر کردن این شکاف ها و تهیه برنامه هایی برای پیشرفت حرفه ای بپردازند.
کوچینگ مهارتی
کوچینگ مهارتی (Skill Coaching) بر مهارت های اصلی یک کارمند به منظور انجام نقش خود تمرکز دارد. برنامه های کوچینگ مهارت به صورت اختصاصی برای فرد در نظر گرفته شده و به طور معمول بر روی تعداد اهدافی تمرکز صورت گرفته که با نیازهای سازمان مرتبط هستند. در کل می توان گفت که کوچینگ مهارت رویکردی منعطف، تطبیقی و منحصر به یک بازه زمانی خاص را به منظور توسعه مهارت ها در پیش خواهد گرفت.
کوچینگ کسب و کار
کوچینگ کسب و کار (Business Coaching) یکی از انواع بسیار مهم و کاربردی کوچینگ است که هدف آن بررسی محدودیت های افراد به منظور دستیابی به اهداف سازمانی است. بیزینس کوچ، تیم را برای کشف نقاط قوت و نقاط قابل بهبود عملکرد شرکت مدیریت خواهد نمود. در این کوچینگ رابطه ای خلاقانه و پویا بین کوچ و صاحب کسب و کار یا اعضای تیم او شکل خواهد گرفت. کوچک به صاحب کسب و کار کمک می کند تا نسبت به توانمندی ها و نقاط قابل بهبود درک بهتری پیدا نموده و همچنین به آگاهی بیشتری از اهداف شخصی و کسب و کار خود برسند.
کوچینگ اجرایی
کوچینگ اجرایی (Executive Coaching) بر روی توانایی های رهبری، ایجاد تعادل کار در زندگی و مدیریت تغیر سازمانی متمرکز است. کوچ های اجرایی در تلاش برای افزایش مهارت های رهبری در مدیران تجاری و رهبران ارشد کسب و کارها هستند تا مدیریت هر چه بهتری بر روند اجرای کار کارکنان، حل مسائل و برنامه ریزی داشته باشند.
پیشنهاد مطالعه: لایف کوچینگ چیست؟
کوچینگ فروش
هدف کوچینگ فروش (Sales coaching) در واقع دستیابی به یک تیم فروش موفق و مدیریت صحیح آن از سوی مدیران است. خیلی از مدیران متاسفانه قادر به تحلیل صحیح قیف فروش خود نیز نیستند و خیلی از مشتریان آن ها صرفاً در مراحل ابتدایی مانده و به فروش منجر نمی شوند. کوچ فروش طی فرآیندی با پیاده سازی تکنیک های کوچینگ در تیم فروش مهارت های ارتباطی را افزایش داده و از طریق ایجاد انگیزه در آن ها باعث تغییراتی چشمگیر در آمار فروش می شود.
کوچینگ زندگی
کوچینگ زندگی (Life Coaching) برای افرادی مناسب است که دوست دارند در زندگی خود تغییرات مهمی را ایجاد کنند. لایف کوچ به افراد در دستیابی به اهداف خود در زندگی کمک نموده و به آن ها به شکلی نگاه می کند که انگار در جایگاه نقطه شروع قرار دارند. کوچینگ زندگی به نوعی مجموعه ابزارهایی است که به خوبی توانایی و کارایی آن اثبات شده و در موقعیت های مختلف زندگی می توان از آن استفاده نمود. این ابزارها در تمامی جنبه های زندگی به افراد کمک نموده و نقش موثری در توسعه انسانی، سلامت جسمی و روحی، موفقیت حرفه ای و روابط افراد دارد.
کوچ رهبری
کوچ رهبری (Leadership Coaching) متمرکز بر کاوش ماهیت رهبری، شناسایی نقاط قوت رهبری و زمینه های پیشرفت، هوش هیجانی یا مهارت های نرم و تلاش برای دستیابی به اهداف رهبری است. کوچ رهبری موظف است که به افراد کمک کند تا ضمن یادگیری بهترین تکنیک های کوچینگی به کسب و کار و برنامه روزانه خود خللی وارد نکنند. کوچ رهبری بایستی با درک صحیح و کامل موفقیت های مثبت و منفی مراجعین، به آن ها در دستیابی به مدارج بالاتری از موفقیت از طریق مطرح کردن پرسش های صحیح کمک کند.
کوچینگ شغلی
کوچینگ شغلی (Career Coaching) نوعی کوچینگ است که در آن کوچ فرد را تشویق می کند تا در زمینه شغلی فعلی خود ادامه به کار نموده یا با عبور از یک دوره، به شغل رویایی خود دست پیدا کند. کوچینگ شغلی نقاط قوت، احساسات و علایق فردی، چشم انداز و اهداف شغلی فرد را شناسایی نموده و تلاش می کند تا بین شخص و یک حرفه شغلی یا فرهنگ سازمانی به منظور دستیابی هر چه سریع تر به مسیر شغلی بهترین تناسب را پیدا کند.
حرف آخر
کوچینگ براساس مدل برگزاری جلسات، مدت زمان و برنامه جلسات، موضوع موردبررسی و فردی یا گروهی بودن جلسات دارای انواع شیوه ها و متدهاست. انواع کوچینگ طبق نیاز مراجع، به صورت فردی و سازمانی قابل ارائه هستند و رهبران در سه سطح مهارت ها، ظرفیت ها و تحقق کوچ می شوند و هر سطح در فضای متفاوتی عمل می کنند.
در این مطلب تحت عنوان انواع کوچینگ + معرفی کاربردی ترین گرایشات، ۹ مورد از گرایشات کوچینگ موردبررسی قرار گرفتند و افراد باید براساس مهارت ها و علایق خود گرایش موردنظر را برای تبدیل شدن به یک کوچ موفق انتخاب کنند و البته سایر افراد نیز به منظور بهبود و رشد شخصی و کاری خود می توانند از راهنمایی های یک کوچ متناسب با شرایط خود، بهترین بهره را ببرند.
دیدگاهتان را بنویسید