اصول طلایی برای موفقیت در مذاکره
امروزه در بسیاری از موارد نیازی نیست که تلاش و دوندگی بسیار زیادی برای رسیدن به هدفتان انجام دهید زیرا تنها با در اختیار داشتن مهارت گفتگو میتوانید مسیر رسیدن به موفقیت را طی کنید. دقت داشته باشید منظور این نیست که با “زبان ریختن” میتوانید اهداف و کارهای خود را پیش ببرید بلکه داشتن فن مذاکره است که به عنوان سلاح اصلی و همچنین مخفی شما شناخته می شود و در این راه به کمک شما می آید. اما همواره نکاتی وجود دارد که باعث موفقیت در مذاکره می شود که در این مقاله در نظر داریم به برخی از آنها بپردازیم با ما همراه باشید.
۱-خود را جای طرف مقابل قرار دهید
برای اینکه بتوانید به موفقیت در مذاکره دست یابید یکی از راه هایی که میتوانید در پیش گیرید همدلی می باشد. در واقع همدلی به این معناست که شما از دریچه چشم طرف مقابل به مسئله نگاه می کنید و همواره به این فکر می کنید که اگر جای او بودید چگونه با این موضوع برخورد میکردید. زیرا در بسیاری از مواقع نتایج آنگونه که شما فکر می کنید ساده نیستند. شما باید به طرف مقابل خود کمک کنید تا یک دلیل قانع کننده برای رسیدن به توافق در عقد قرارداد با شرکت شما داشته باشد. با وجود تمام مواردی که گفته هنگامی که شما به همدلی با مخاطب میپردازید، راحت تر میتوانید به گفته ها، نگرانی ها و خواسته هایش پی ببرید و در جهت اعتمادسازی بیشتر او قدم هایی موفق بردارید.
۲- سوال هایی خوب بپرسید و خوب گوش کنید
همواره توصیه می شود که در مذاکرات تمام تلاش خود را به کار گیرید تا در حدود ۷۰ درصد از وقتتان را گوش دهید و تنها ۳۰ درصد صحبت کنید. همچنین برای اینکه بتوانید جریان صحبت را برای طرف مقابل خود هموارتر کنید سوالاتی خوب و حرفه ای مطرح نمایید. البته باید دقت داشته باشید که قبل از شروع مذاکره سوالات خود را دسته بندی کنید و هر سوالی که از جانب مخاطبتان مطرح می شود را نیز به دو صورت پاسخ دهید سوالاتی که نیاز به توضیح کامل دارند و سوالاتی که با پاسخ های کوتاه، مفهوم را به طرف مقابل میرساند. ه هر حال توجه به صحبتهای مخاطب برحجم اطلاعات شما می افزاید و باعث ایجاد حق انتخاب های متنوعی برای شما خواهد شد و با دانسته های جدید خود می توانید پیشنهادی قابل قبول تر ارائه نمایید.
۳- به منفعت های پنهان درپشت خواسته های مطرح شده توجه کنید.
در بسیاری از مواقع افراد چیزهایی که را که میخواهند به شکل یک خواسته مطرح می کنند که اگر کمی به آنها دقت کنید متوجه می شوید که این خواسته چیزی فراتر از ظاهر آسان آن است و توانایی شما برای برآورده کردن این خواسته بسیار ناچیز است. به عنوان مثال شاید شخصی از شما تقاضا می کند که حقوق بالاتری را برایش در نظر بگیرید. شما در می یابید که این خواسته به دلیل نیاز مالی مطرح نشده است و طرف مقابل تنها به دنبال احساس ارتقاء شغلی می باشد. از همین رو شاید شما بتوانید از روش های دیگری که برای شرکت هزینه کمتری را به دنبال داشته باشد این حس را ارضاء نمایید.
۴- اجازه دهید اولین پیشنهاد از جانب طرف مقابلتان مطرح شود
همانطور که میدانید این روزها کسی که دانش داشته باشد در واقع قدرت در دست اوست. از همین رو تا جایی که میتوانید شرایطی را فراهم آورید تا اولین پیشنهاد از سوی طرف مقابلتان مطرح می شود. برای اینکه این خواسته شما محقق شود نیاز است که شما سوالاتی حرفه ای و هوشمندانه مطرح کنید تا او حس کند که به کمک شما برای رسیدن به خواسته هایش نیاز دارد. در واقع در بسیاری از مواقع به وضوح دیده شده که تصوراتی که در ذهن مخاطب وجود داشته با تصورات شما بسیار متفاوت بوده است و شما با مطرح کردن پیشنهاد خود باعث از دست رفت فرصت همکاری شده اید.
۵- تک بعدی برخورد نکنید و خود را برای ارائه پیشنهادهای جدید آماده سازید
مدیران موفق همواره بر روی این مسئله تاکید دارند که برای موفقیت در مذاکره قبل از شروع هر مذاکره ای باید هدف نهایی و مطلوب آن مذاکره را شناسایی کنید و آن را برای خود و همچنین همگروهی هایتان مشخص نمایید. دقت داشته باشید هدف شما باید کاملا واضح، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی و منصفانه و اصولی باشد. همانطور که میدانید برای رسیدن به هدف همواره باید ساختارهای کلی را در نظر داشته باشید اما یادتان باشد که خیلی وقت ها در زمان مذاکره و با گوش سپردن به حرف های طرف مقابل امکان ایجاد پیشنهاد هایی تازه وجود دارد که منافع طرفین را پوشش می دهد . بنابراین ذهن خود را در زمان مذاکره باز نگه دارید و به تناسب اطلاعاتی که ازطرف مقابل دریافت میکنید آماده طراحی بسته های پیشنهادی جدید باشید.
دیدگاهتان را بنویسید